Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
28.9.2007 / Landsbygdens Folk
Kor och får ska snart märkas med radiochip
EU-kommissionen vill följa USA:s och Australiens exempel att stegvis införa elektronisk märkning av idisslare. Genom att märka djuren med små radiochip kan identifieringen underlättas och bli säkrare. Kommissionen vill nu utreda detaljerna. Förslaget ingår i EU-kommissionens nya strategi för djurhälsa. Under perioden 2007-2013 avser kommissionen att ytterligare skärpa den preventiva kontrollen för att förhindra utbredningen av sjukdomar och lindra följdverkningarna.
Förslaget om elektronisk märkning är en av många detaljer i handlingsplanen. EU:s hälsokommissionär Markos Kyprianou anser att ett omfattande, integrerat elektroniskt identifikationssystem är av nöden för en säker och snabb kartläggning av djurets identitet. Systemet ska i första hand koncentreras på idisslare som nöt, får och getter. Informationerna samlas i en central databank där samtliga relevanta uppgifter om varje djur lagras.
Djuret identifieras med hjälp av ett litet radiochip som opereras in under huden. Identifieringen sker med en scanner, till exempel då djuret passerar ingången till slakteriet. Djuren kan också identifieras med en handscanner på fältet eller under transporter.
Systemet gör det möjligt att registrera alla viktiga data under djurets väg från födelse till slakteri. I Tyskland och Österrike har några gårdar redan börjat chipmärka djuren. EU-kommissionen ska ännu utreda om märkningen ska bli frivillig eller obligatorisk.
EU-parlamentet och ministerrådet ska under hösten ta ställning till strategin. Under tiden ska kommissionen göra upp en detaljerad handlingsplan med konkreta åtgärder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab