Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
28.9.2007 / Landsbygdens Folk
Maten blir dyrare nästa år
Maten kommer att bli dyrare i Finland. Det här gäller för mjölkprodukter, spannmålsprodukter och kött. Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT beräknar att matpriserna stiger med 1,8 procent i år och med 3,5 procent nästa år. Räknar man med enbart mjölk, kött- och spannmålsprodukter är höjningen 5 procent, men den totala höjningen blir mindre i och med att grönsakernas pris sjunker.
- Situationen på världsmarknaden är mer intressant än på länge. Vetelagret i Europa är mindre än på flera år och veteproduktionen i världen blir i år mindre än tidigare år, sade Perttu Pyykkönen från PTT.
För tillfället räcker vetelagren för ett behov under femtio dagar, då lagren i normaltillstånd täcker ett behov på 100 dagar. Prishöjningen beror främst på den torka världens största veteproducerande länder Australien och Nya Zeeland råkat ut för. Pyykkönen påminner dock att situationen normaliseras så fort växtförhållandena gör det.
En annan sak som påverkar priserna är den ökade konsumtionen av kött- och mjölkprodukter, vilket höjer priset på foder. Dessutom börjar de länder vars mjölkkonsumtion stiger också öka på antalet egna producerande djur, vilket till sin del påverkar priset. Bioenergin är enligt Pyykkönen en tredje faktor som trissar upp priserna på spannmål.
- I och med att spannmålspriserna stiger, stiger också trycket att höja priserna på svinkött och mjölkprodukter.
Pyykkönen varnar dock för att inkomsterna för jordbrukarna år 2008 sjunker tillbaka till den nivå de låg på år 2006. Den höjning som vi ser i år kan enligt Pyykkönen endast ses som tillfällig.
PTT beräknar att redovisningspriset på mjölk kommer att stiga ytterligare från den höjning på tre cent som har gjorts. Ännu i år beräknas priset stiga med 4,5 procent och nästa år ligger höjningen på 6 procent. PTT räknar med att också konsumentpriset stiger med sex procent. PTT beräknar också att svinproduktionen i år blir den största på länge, kring 210 miljoner kilo.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab