Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
21.9.2007 / Landsbygdens Folk
EU-beslut om nollträda fattas nästa vecka
I expressfart vill EU-kommissionen klubba av beslutet om en nollträda för att Europas jordbrukare ska få ett snabbt besked. Både kommission och medlemsländerna är eniga om att avlägsna den obligatoriska trädan för inkommande skörd. Det officiella beslutet fattas nästa vecka.
EU-kommissionen enades formellt om nollsatsen senaste torsdag. En inre tvist i kommissionen hotade först att bromsa förslaget, då miljökommissionär Stavros Dimas krävde att två procent av åkermarken måste trädas också i fortsättningen. Dimas återtog emellertid sitt krav varefter kommissionen enhälligt kan köra igenom beslutet.
EU-parlamentets jordbruksutskott ska klubba av frågan på ett extramöte om måndag. Omröstningen i plenum företas på onsdagen.
Samma dag ska jordbruksministrarna klubba igenom det officiella beslutet i Bryssel. EU-parlamentet har signalerat grönt ljus. Inget av EU:s medlemsländer har motsatt sig nollträdan, och beslutet i rådet torde bli enhälligt.
Nollställningen av trädan förpliktar inte jordbrukarna att odla trädesmark. Areal kan som tidigare tas ut på frivillig väg, varvid de gällande miljöreglerna tillämpas.
Kommissionen föreslog redan i juli att trädesplikten i brådskande takt borde sänkas till noll. Sverige och flera andra EU-länder hade tagit initiativet med anledning av det överhettade marknadsläget för spannmål. Sedan dess har EU reviderat ned sina skördeprognoser för detta år och spannmålspriserna har stigit ytterligare.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel varnar emellertid jordbrukarna för att ställa alltför höga förväntningar på en fortsatt hög prisnivå.
- En riklig global spannmålsskörd räcker för att återställa balansen på världsmarknaden. Då kan priset snabbt falla på nytt, tillägger Fischer Boel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab