Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
21.9.2007 / Landsbygdens Folk
Köttet blir snart dyrare, varnar EU-kommissionen
Köttpriset väntas stiga kraftigt i Europa, förutspår EU-kommissionen. Den höga prisnivån för spannmål har pressat foderpriserna i höjden. Kostnadstrycket på jordbrukarna har ökat till den grad att prisstegringarna måste övervältras på konsumenterna.
- Vi har ännu inte upplevt alla konsekvenser av de stigande spannmålspriserna, säger agrarkommissionär Mariann Fischer Boel i en intervju för Financial Times. Hon förutspår en kraftig stegring av priset på kött till följd av det dyra fodret.
- Snabbast kan foderpriset slå ut på fågelkött, eftersom fjäderfäsektorn är mycket spannmålsintensiv. Men grisköttet följer efter, säger Fischer Boel.
Konsumenterna måste snart räkna med nya prishöjningar. Mjölk och mjölkprodukter har redan blivit dyrare och både bröd och öl kommer att stiga med anledning av den dyrare spannmålen. Om spannmålspriset stannar på den nuvarande höga nivån, torde konsumenterna nästa år få betala cirka tio procent mer för fågelkött, enligt EU-kommissionens beräkningar.
Priset på griskött kan stiga med upp till en tredjedel, eftersom också andra faktorer belastar sektorn. Minst slår spannmålspriset ut på nötkött, där prishöjningen torde stanna vid moderata sju procent.
Fischer Boel konstaterar producenterna inom köttbranschen vanligen arbetar med långtidskontrakt. Konsekvenserna av stigande spannmålspriser uppträder därför med en viss fördröjning.
Den nya situationen på jordbruksmarknaderna borde föranleda EU att ompröva sin försörjningsstrategi helt och hållet, anser Fischer Boel. Hon vill inom kort starta en diskussion om behovet av beredskapslager för spannmål. EU-länderna borde lagra mer spannmål för att överbrygga tider med en knapp försörjning enligt modell från beredskapslagren för olja. Fischer Boel påminner om att en liknande diskussion om Europas energisäkerhet initierades av leveransstoppet av gas från Ryssland till Ukraina.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab