Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
21.9.2007 / Landsbygdens Folk
Nervösare mjölkmarknad om kvoterna slopas
En avveckling av kvotsystemet för mjölk kommer att medföra produktionsförflyttningar mellan regionerna. Starka regioner växer, medan svaga regioner måste dra ned produktionen. Det förutspådde experter på ett mjölksymposium i Berlin senaste vecka.
Enligt Torsten Hemme från International Farm Comparison Network främjas dynamiken på mjölkmarknaden om kvoterna avvecklas. Då avlägsnas hindren för en utvandring av produktionen till områden med bättre konkurrenskraft. Hemme påpekade att kvotsystemet i tjugo års tid har fungerat som en effektiv broms för produktionens rörlighet. En avveckling av kvoterna kan utlösa ett stort anpassningstryck, tillade han.
Manfred Nüssel, representant för mejerikooperationen, varnade producenterna för att lämna långvariga kontrakt för att sälja sin mjölk till mejerier som för tillfället betalar de högsta priserna. På längre sikt lönar det sig att stöda varandra i konkurrenskraftiga strukturer.
Kortfristigt tänkande och handlande är av ondo, sade Nüssel. Han påminde om att producenter som söker det stora äventyret ute på marknaden, inte ska förvänta sig att bli uppfångade av sitt andelslag om försöket slår fel.
Nüssel krävde att mjölkkvoterna ska avskaffas, men detta får inte ske som ett isolerat beslut. EU måste noga överväga läget ur internationell, europeisk och nationell synpunkt. Han varnade också EU-kommissionen för att alltför lättvindigt sätta gränsskyddet på spel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab