Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
21.9.2007 / Landsbygdens Folk
SLC hittar både gott och ont i budgetförslaget
I förslaget till statsbudget för nästa år ingår vissa positiva förslag som berör jord- och skogsbruket, konstaterar verksamhetsledare Tage Ginström, som i början av veckan framförde SLC:s åsikt om budgetförslaget till riksdagens jord- och skogsbruksutskott samt finansutskottets jordbrukssektion.
Bland annat föreslås semesterrätten för husdjursproducenterna förlängd med en dag nästa år och anslaget för Gårdsbrukets utvecklingsfond har höjts så att det närmast kommer att motsvara behovet under ett normalt år.
- Men eftersom vi har en eftersläpning från i år på närmare 100 miljoner euro kommer anslaget trots allt inte att räcka, heter det i den skrivelse som Tage Ginström överlämnade till riksdagsledamöterna.
Ett positivt förslag är enligt SLC också att arvs- och gåvobeskattningen föreslås slopad vid generationsväxlingar inom företag vilket väntas underlätta generationsväxlingarna inom jord- och skogsbruket.
Ett av de stora problemen inom jordbruket är den svaga lönsamheten, som regeringen i regeringsprogrammet lovar att förbättra. SLC anser dock att det i förslaget till statsbudget också finns förslag som verkar i motsatt riktning. Bland annat föreslår regeringen en förhöjning av accisen på bränsle utan att samtidigt föreslå en förhöjd återbäring till jordbruket. I regeringsprogrammet sägs också att regeringen bereder sig på att sänka jordbrukets produktionskostnader genom att flytta jordbruket till samma elskatteklass som industrin. SLC anser att den reformen borde genomföras nu då energiskatten höjs.
Anslaget för det nationella stödet till jordbruket grundar sig inte heller på det förslag till 141-avtal som Finland överlämnat till kommissionen.
- Vi utgår i alla fall från att Finland bör få igenom sina krav i kommissionen och att tilläggsanslag ordnas i en tilläggsbudget, heter det i skrivelsen.
SLC saknar även anslag för avbytarverksamheten inom pälsdjursnäringen.
- Ärendet är så pass långt förberett att systemet med avbytarservice för pälsdjursuppfödare kunde tas i bruk omedelbart. I likhet med tidigare år föreslår regeringen fortsatt minskade anslag till rådgivningen och forskningen, konstaterar SLC. För att det finländska jordbruket ska klara sig i konkurrensen med övriga länder och kunna vända inkomstutvecklingen, är det viktigt att det satsas på forskning och rådgivning. För att Finland skall kunna uppfylla EU:s krav på användningen av bioenergi behövs också högre anslag för forskning.
Även om stödet för skogsförbättring har ökat behövs tilläggsanslag för att verksamhetsförutsättningarna inom skogsbruket ska kunna förbättras. Dessutom är anslaget för förverkligandet av skogsskyddet i södra Finland (METSO) för lågt för att kunna förverkliga de gamla skyddsprogrammen inom överenskommen tid, anser SLC i sin skrivelse.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab