Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
20.9.2007 / SLC
Värmeslagstugan turnerar i Svenskfinland

Värmeslag turnerar i Svenskfinland under hösten och uppmärksammar gemene man om fördelarna med alternativa uppvärmningskällor. Kampanjstugan har besökt Ank-race i Karis, Konstens natt i Åbo, Renoveringsmässan i Lovisa och Föreningsfestivalen i Helsingfors. I den färggranna stugan finns till påseende en pelletkamin, en jordvärmepump, en pelletpanna och en varmvattenberedare för en plansolfångare, som är placerad på stugans yttervägg. Dessutom demonstreras tegel som ett värmelagrande byggnadsmaterial.

 

- Stugan har under början av tunén besökts av ca 150 personer. Många fler har stannat upp för att testa sina kunskaper om förnybar energi genom att delta i kampanjens frågetävling. Både gammal och ung har förundrats över den frysande kråkan Uracca vid stugan. Uracca är Värmeslagets maskot och har gjorts av återvunnet material av konstnären Antonia Ringbom, framhåller projektkoordinator Simon Lampenius.

 

Frågor om uppvärmning

- Under mässorna och marknaderna försöker jag tillsammans med experter från våra samarbetsföretag, besvara olika frågor om uppvärmning. Flera av besökarna har specifika uppvärmningsproblem, medan andra vill diskutera för- och nackdelarna med alternativa och ekologiska uppvärmningslösningar, berättar Lampenius.

 

- En ständigt återkommande frågor är huruvida en jordvärmepump kan installeras i ett äldre hus. Svaret är beroende både på det nuvarande uppvärmingssystemet i huset och på hur storskalig renovering frågeställaren har tänkt genomföra. Det mest flexibla systemet är om man har vattenburen golvvärme sedan tidigare. Det lämpar sig väl för alla former av uppvärmningskällor, då det inte krävs så hög vatten temperatur i rören. Om man inte har golvvärme men ett annars fungerande vattenburet system med radiatorer, kan en jordvärmepump installeras. Men det kommer att kräva att jordvärmepumpen producerar mer tillägsvärme genom sitt elmotstånd. Ett annat bra alternativ i detta fall, är att installera en pelletpanna eller en enbart en pelletbrännare om man har en fungerande panna sedan tidigare.

 

Bred samarbetsfront

- Vid turnétillfällena har besökarna möjlighet att jämföra de olika uppvärmingsformerna pellets, flis, solvärme och jordvärmepumpar sinsemellan och få tips om vad som skulle vara det rätta alternativet för det egna huset. Vi samarbetar bland annat med Thermia Partners, Kardonar, Farmenergi, Vapo och Tiileri, berättar Lampenius och önskar alla välkomna till stugan då den besöker den egna orten.

 

 

Turnétidtabell:

 

Ekenäs 20-21.9 Ekenäs Höstmarknad

Mariehamn 22.9 Bilfria dagen

Jomala 23.9 Skördemarknad på Landbygdscentret

Kristinestad 28-29.9 Mikaelimarknaden

Sibbo 30.9 Marknad i Nickby

Jakobstad 12-13.10 Höstmarknad

Vasa 26-28.10 Riksomfattande Byggmässa i Botniahallen

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab