Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
14.9.2007 / Landsbygdens Folk
EG-domstolen fällde Finland
EG-domstolens första instans har avgjort en tvist om finländska kontroller av arealstöd till EU-kommissionens fördel. Finland hade yrkat att domstolen skulle ogiltigförklara kommissionens beslut att hålla inne stöd till ett belopp av drygt fyra miljoner euro.
Ärendet går tillbaka till år 1999, 2000 och 2001, då kommissionen i sina kontroller fastställde brister i TE-centralernas övervakningsåtgärder i Nordkarelen. Bland annat hade öppna diken, vägar och stugor inte dragits bort från odlingsarealen.
Under en förnyad kontroll följande år fann kommissionens granskare arealdifferenser på upp till sju procent. Enligt kommissionens uppfattning använde sig finländarna av bristfälliga mätningsmetoder.
Kommissionen fattade år 2004 beslutet att utgifter för stöd för odlingsgrödor till ett belopp av 4,1 miljoner euro hade betalats på ogiltiga grunder ur jordbrukets utvecklings- och garantifond. Beslutet inverkade inte på stödet till odlarna.
I ett klagomål till EG-domstolen har Finland yrkat att domstolen ska ogiltigförklara kommissionens beslut. Enligt den finländska synen har kommissionen felbedömt situationen i Nordkarelen.
Kommissionen anses också ha åsidosatt proportionalitetsprincipen genom att låta det omtvistade beslutet gälla förutom Nordkarelen också norra Österbotten, norra Savolax och mellersta Finland samt även Kajanaland och Lappland.
De finländska argumentet övertygade emellertid inte EG-domstolen, som på onsdagen förkastade Finlands yrkanden. Finland måste därtill betala rättegångskostnaderna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab