Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
14.9.2007 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet stöder minireformen för mjölk
EU-kommissionens förslag till en minireform av mjölksektorn får generellt stöd av EU-parlamentet. Parlamentet förutsätter att de samlade budgetinbesparingarna ska användas för att stöda en mjuklandning för mjölksektorn efter CAP-mellanöversynen nästa år.
Parlamentet behandlade minireformen i plenum senaste vecka. Reformen fick stöd av en bred majoritet i parlamentet, men tilläggsåtgärder för att nå en bättre balans efterlystes. Parlamentarikerna anser att de beräknade budgetinbesparingarna på sammanlagt 117,3 miljoner euro inom perioden 2008-2013 ska användas för att anpassa mjölksektorn till kommande förändringar. Mjölksektorns framtid ska dryftas i CAP-mellanöversynen nästa år.
Ett omstruktureringsprogram borde enligt parlamentet skapas för att komplettera och stöda reformåtgärderna. Programmet ska bidra till att förstärka säljfrämjande åtgärder inom mjölksektorn.
Skolmjölksystemet betecknas som viktigt för en välbalanserad kost i kampen mot övervikt och fetma. För att nå målet, vill parlamentet höja stödet från 16,11 euro till 18,15 euro för all mjölk. Kravet har också kommissionens stöd.
Vidare vill parlamentet att kommissionen ska lägga fram en konsekvensbedömning för skolmjölksystemet. I det sammanhanget borde nya alternativ sökas för att utöka sortimentet av produkter. Man efterlyser framför allt nya och innovativa produkter.
I motsats till kommissionen vill parlamentet bibehålla den privata lagerhållningen för grädde och skummjölkspulver som ett skyddsnät. Enligt parlamentet är kommissionens förslag att avskaffa lagringen ett politiskt beslut som måste behandlas i samband med mellanöversynen.
Förslaget att sänka interventionspriset för skummjölkspulver med 2,8 procent fick däremot inga invändningar. Likaså gick parlamentet med på att slopa interventionsutlösaren för smör. Den enhetliga kvalitetsdefinitionen för smör fick också grönt ljus.
Parlamentet stöder också kommissionens vilja att lansera nya mjölkkategorier med mindre fetthalt. EU-parlamentets ståndpunkt till minireformen är emellertid endast rådgivande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab