Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
7.9.2007 / Landsbygdens Folk
Höjda energiacciser drabbar landsbygden
Regeringen kom under budgetrian förra veckan överens om fördelningen av den utaviserade höjningen av energiacciserna nästa år på sammanlagt 300 miljoner euro.
Höjningarna kommer att drabba både jord- och skogsbruket och landsbygden i allmänhet. Till exempel höjs skatten på lätt brännolja med 1,64 cent per liter och på tung brännolja med 0,74 cent. Skatten på dieselolja höjs med 4,46 cent per liter och på bensin med 3,94 cent.
Det blir också dyrare att använda elektricitet: elaccisen i skatteklass I, dit jordbruket hör tillsammans med privathushållen och servicenäringarna, stiger således med 0,14 cent per kilowattimme. Höjningen i klass II blir 0,03 cent.
Biobaserad olja, till exempel tallolja blir skattefri. I dag beskattas tallolja med 0,72 cent per liter.
Regeringen har också reserverat 10 miljoner euro i skattestöd för att främja användningen av förnybar energi och minskning av växthuseffekten. Det ser närmast ut som om de pengarna ska gå till investeringar i energibesparande utrustning i småhus och våningshus.
Detaljuppgifterna i budgetförslaget blir offentliga i samband med överlämnandet till riksdagen i mitten av den här månaden. Tillsvidare nämns i alla fall inget om regeringsprogrammets utlovade flyttning av jordbruket från skatteklass I till skatteklass II, inte heller om den utlovade ökningen av återbäring på accis på brännolja.
Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) hänvisade i alla fall efter regeringens info om budgetrian i fredags till en uppföljningsgrupp som ska tillsättas i dagarna och som ska fundera på de här frågorna bland många andra under höstens lopp. Åtminstone producentorganisationerna, handeln, forskningen och statsmakten kommer att vara representerade.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab