Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
7.9.2007 / Landsbygdens Folk
Insamlingen av information om får och getter börjar
I november tas ett riksomfattande får- och getregister i bruk. I registret införs information om lamningar, utmönstringar, inköp och förflyttningar på individnivå. Insamlingen av information i registret sker under hösten 2007, meddelar livsmedelssäkerhetsverket Evira.
Frågeformulär och anvisningar om hur information samlas in sänds under september till samtliga registrerade får- och gethållare. Individuell information om samtliga får- och getdjur samlas in i på varje enskild djurhållningsplats enligt läget den 15 oktober 2007. Informationen som samlas in är EU-signumet, öronnumret, namnet, födelsedatumet, könet, bruket, rasen och djurslaget. Informationen kan lämnas på papper eller i elektroniskt format.
För de djur som inte sedan gammalt har något EU-signum, skapas ett sådant i samband med att informationen samlas in. Djur med gammalt EU-signum får också ett nytt EU-signum som används som primärt signum vid hantering av informationen.
Registret underlättar bokföringsarbetet på gårdarna. Handlingarna om förflyttning av får och getter tas likaså ur bruk i och med att registret tas i bruk.
Det är ytterst viktigt att djuren kan identifieras och spåras på individnivå. Evira och Tike har i samarbete utvecklat ett register som motsvarar EU-kraven i avsikt att garantera en säker livsmedelskedja. Får- och getregistrets kundservice står till tjänst på numret 020 690 990 vardagar kl. 9-11 och på e-postadressen lammasvuohievira.fi. Efter att registret tagits i bruk står kundservicen till tjänst vardagar kl. 8.15-16.00.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab