Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
7.9.2007 / Landsbygdens Folk
Foderpriset sätter hård press på hönsfarmarna
I fjol den här tiden köpte hönsfarmaren Jan-Henrik Lillbåsk i Norrnäs, Närpes, foderkorn för 95 euro per ton. Nu i höst har marknadspriset legat på 160 euro per ton. Lillbåsk är en storköpare av foderspannmål. På de egna 45 hektar producerar han 200.000 kilo spannmål. Men för att fodret ska räcka till åt hans 28.000 värphöns är han tvungen att köpa merparten.
- Årligen köper jag 800.000 kilo. Det säger ju sig självt att det blir en minusaffär då man jämför dagens foderpriser och vad vi får för äggen.
Lillbåsk har inget att säga om att spannmålspriserna skjutit i höjden. Han tror att det till och med kan leda till att en och annan äggproducent upphör med verksamheten och säljer spannmål i stället. På grund av att lönsamheten blir bättre så.
- Men får vi inte upp producentpriset på ägg rejält så kommer den här näringen att få det mycket svårt, säger han. Redan innan spannmålspriserna sköt i höjden fick vi 10-15 cent för lite för äggen för att det skulle vara någon lönsamhet att tala om. Bara för att kompensera höjningen av foderpriserna borde vi få 10 cent per kilo till. Dessutom borde vi också kompenseras för den tidigare eftersläpningen.
Lillbåsk säger att det går vilda diskussioner på fältet. Kravet på en prishöjning är stort.
- Det finns inget som motiverar att vi ska ha så här låga äggpriser. Vi får sämst betalt i hela Europa. I Sverige får producenterna 1,10 euro per kilo. Då får de inga stöd, men stödet motsvarar 13 cent. Så även fast vi drar bort stödskillnaden så ligger våra priser nästan 30 cent under.
Leif Wägar, som är vd vid Österbottens äggcentrallag, säger att han haft många påringningar från äggproducenter de senaste dagarna. Budskapet är det samma: nu måste vi börja få upp producentpriserna på ägg. Wägar säger att det inte finns någon annan väg än att producentpriserna stiger om näringen ska ha någon framtid.
- Tyvärr bidrar inte splittringen i branschen till att det blir lättare att få upp priserna.
Det som bekymrar Wägar är också att flera av de äggproducenter som ringt honom under senare tid sagt att de slaktar ut hönsen i förtid och säljer spannmålen nu då spannmålspriserna är så bra.
- Det här kan leda till problem i framtiden med om vi ska kunna ha bra inhemska livsmedel.
Munakuntas vd Jan Lähde tror i sin tur på en kännbar höjning av producentpriserna på ägg nästa år.
- Det är en självklarhet att vi måste få upp priserna. Produktionen fortsätter inte om det inte blir kännbara höjningar.
När priserna kommer att höjas vill Lähde dock inte gå ut och sia om ännu.
- Prishöjningarna kommer i sinom tid. Prisnivån nästa år kommer att vara klart högre än i år. Det finns inga alternativ, handeln är tvungen att höja priserna.
Lähde vill inte tala i procenter, men han säger att handeln nog har förståelse för en höjning som kompensation för högre foderkostnader. Om höjningen också kommer att kompensera nuvarande eftersläpning vill Lähde inte ta ställning till.
- Vi har inga avtal slutna med handeln för nästa år ännu så det kan jag inte uttala mig om.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab