Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
7.9.2007 / Landsbygdens Folk
Danisco slänger sockret överbord?
Den danska livsmedels- och sockerkoncernen Danisco delas sannolikt i två delar inom ett eller två år. Koncernen vill behålla den expansiva ingrediensdivisionen, medan sockerdivisionen ska börsnoteras separat och eventuellt säljas ut. EU:s sockerreform och de därmed förknippade beska utsikterna för sockerbranschen har sänkt koncernens lönsamhet. Aktieägarna är besvikna över den dåliga avkastningen och kräver att sockerproduktionen ska kastas överbord.
Flera av Daniscos aktieägare anser att koncernen borde koncentrera sig på den expansiva och framtidsorienterade ingrediensdivisionen. Denna division är också framstående inom det biotekniska området, som är en lovande bransch.
Internt avdelades sockerdivisionen hösten 2006 till ett helägt dotterbolag. Men ännu är tiden inte mogen för en uppdelning av koncernen, sade styrelseordförande Anders Knutsen i sitt anförande vid koncernens bolagsstämma i Tivolis konsertsal i Köpenhamn.
Enligt Knutsen arbetar styrelsen på en uppdelning, men just nu är tidpunkten inte den rätta. Alla bitar i EU:s sockerreform måste först falla på plats. Då reformens konsekvenser är kända, kan uppdelning, försäljning eller andra alternativ utvärderas riktigt.
Enligt Knutsen är det övergripande målet en uppdelning i två företag inom de närmaste två åren. Danisco Sugar kan förbli ett självständigt, börsnoterat bolag, men det kan också säljas ut.
Det är emellertid svårt att sätta en prislapp på sockertillverkningen innan konsekvenserna av EU-reformen har klarnat. Danska bankanalytiker värderar sockerdivisionen till mellan 400 och 700 miljoner euro, möjligen mer. Enligt danska banker finns intresserade köpare, men de vill också avvakta utvecklingen på marknaden. Möjligen kan Danisco Sugar fusioneras in i en större, europeisk sockerkoncern som British Sugar eller tyska Südzucker.
I framtiden vill Danisco, enligt Anders Knutsen, bli en bioteknologikoncern som uteslutande fokuserar sig på ingredienser. Man vill också utveckla enzymer för bioetanol och hoppas på en expansion i bland annat USA och Kina.
Danisco Sugar är en av Europas fem största sockerproducenter. Danisco har sockerproduktion i Danmark, Sverige, Tyskland, Finland och Litauen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab