Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
7.9.2007 / Landsbygdens Folk
Låt marknaden regera säger Fischer Boel
EU:s sommarpaus har gått till ända, vilket har föranlett agrarkommissionär Mariann Fischer Boel att kommentera den pågående prisdiskussionen inom jordbruket. Enligt kommissionären är prisstegringarna ett uttryck för att marknaden fungerar.
I sin blogg skriver Fischer Boel att stigande mjölk- och spannmålspriser är ett utslag för marknadsmekanismerna, och de ska inte tas så dramatiskt. Hon ger särskilt den tyska pressen en känga för överdrivna rapporter om stigande konsumentpriser.
Enligt Fischer Boel eftersträvade EU en ökad marknadsorientering inom jordbruket i samband med den stora jordbruksreformen. Detta är exakt vad vi önskade för det europeiska jordbruket år 2007 - jordbrukarna reagerar på marknadens krav och visar sin konkurrenskraft, skriver hon.
Men agrarkommissionären medger att jordbruket befinner sig i ett läge som ingen kunde föreställa sig ännu för ett år sedan. Det lönar sig heller inte med några stora diskussioner. Den starka efterfrågan i Asien kan EU inte påverka.
Fischer Boel menar att bioenergins prishöjande roll har överdrivits. Den ringa andelen energiodlingar i EU har så gott som inget inflytande alls på spannmålspriset. Betydligt viktigare för prisbildningen är de dåliga skördeförväntningarna på många håll i världen.
De stigande priserna på djurfoder upplever Fischer Boel emellertid som oroande. Men de stigande produktionskostnaderna drabbar köttproducenter i hela världen. Eftersom köttpriserna stiger överallt försämras inte EU:s konkurrenskraft på marknaden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab