Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
22.6.2007 / Landsbygdens Folk
EUs landsbygdskommitté godkände miljöstödet utan gödselspridning
EU:s förvaltningskommitté för landsbygdsutveckling torde i går efter LF:s pressläggning ha godkänt vårt landsbygdsutvecklingsprogram som vårt miljöstöd är en del av. Detta alltså utan att åtgärden effektiverad användning av stallgödsel ingår i programmet.
Förra veckan kom jord- och skogsbruksministeriet ut med meddelandet att EU-kommissionen underkänner specialmiljöstödet för effektiverad användning av stallgödsel. Liknande stödformer i Belgien och Italien har också underkänts.
- Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) har under måndagen fört förhandlingar telefonledes med kommissionär Mariann Fischer Boel, som har beklagat det skedda, uppger statssekreterare Jouni Lind för LF.
Men resultatet av förhandlingarna mellan minister Anttila och kommissionär Fischer Boel är att förhandlingar med kommissionens tjänstemän inleds omedelbart om en sorts ersättande åtgärd kring effektiverad spridning av stallgödsel.
Kommissionen ska slutgiltigt godkänna vårt landsbygdsprogram om en månad, och efter att så har skett kan Finland sedan söka om en ändring.
Det är i alla fall sannolikt att det inte blir riktigt samma åtgärd som den nuvarande åtgärden effektiverad användning av stallgödsel, trots att vi ostört har kunnat ha den i vårt specialmiljöstöd sedan 1995. Antagligen blir det även en ny ansökning kring stödet.
Enligt Jouni Lind hade kommissionär Fischer Boel i alla fall förståelse för att det även ur praktisk synvinkel är en pinsam situation för Finland.
Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila vädjar till producenterna att inte skippa avtalen. Enligt ministeriet bör jordbrukarna inte vidta åtgärder förrän Finland har förhandlat fram en lösning med kommissionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab