Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
22.6.2007 / Landsbygdens Folk
Grönsaksreformen avskaffar klistermärkena
Förutom att Finland får en övergångstid på fyra år för det nationella stödet till potatisodlingen, så medför den reform av stödåtgärderna för frukt- och grönsaksproduktionen som EU:s jordbruksministrar godkände förra veckan också andra viktiga saker ur finländsk synvinkel.
Bland annat försvinner klistermärkena och de permanenta grödorna blir en del av gårdsstödet. Det berättar överinspektören vid jord- och skogsbruksministeriet Mari Raininko. De arealer, som hittills har haft klistermärken samt arealerna med permanenta grödor förs direkt in i systemet med det regionala enhetsstödet. Hittills har ju arealer med permanenta grödor stått helt utanför gårdsstödet.
- För de arealer som har klistermärken blir det ingen egentlig förändring i stödbeloppen, men de permanenta grödorna innebär ett tillskott på cirka 1.000 hektar till den odlingsareal som ger rätt till gårdsstöd, säger Mari Raininko.
För potatisens del gäller att vi får betala nationellt stöd till 2011, men för att kunna fortsätta med det måste vi redan innan anhålla om EU-kommissionens godkännande att stödet är i enlighet med EU:s bestämmelser om statligt stöd. De produkter som berörs av EU:s stödformer omfattas nämligen även av EU:s regler kring statligt, det vill säga nationellt, stöd.
Vad gäller stödet till marknadsföringsorganisationerna - här avses till exempel Närpes grönsaker och Ålands grönsakslager - erbjuder EU att höja sin bidragsandel från 50 till 60 procent i områden där mindre än 20 procent av produktionen saluförs via sådana organisationer. Det berör Finland, där cirka 15 procent av produkterna saluförs den vägen.
Bidragen - som alltså nu till hälften betalas av producenterna själva - ska finansiera åtgärder som genomförs enligt organisationernas godkända program. Marknadsföringsorganisationerna kan dock också fortsätta med sina nuvarande program om de så vill.
Reformen ska träda i kraft nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab