Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
22.6.2007 / Landsbygdens Folk
Dyr byråkrati för rörflen
Alholmens Kraft i Jakobstad använder rörflen från 700 hektar i sitt kraftverk på Alholmen. Mängden från dessa 700 hektar utgör 0,3 procent av råvarubehovet och räcker inte ens till ett dygns produktion. Däremot tar det en vecka för tre personer att gå genom alla EU-blanketter som behövs för att de cirka 70 jordbrukare som levererar rörflen ska få sina EU-stöd godkända.
Vd:n Stig Nickull har räknat ut att byråkratin med rörflenen kostar två euro per megawattimme (MWh). Detta skall sättas i relation till att totalpriset för konkurrerande råvaror kostar bolaget sju euro per MWh.
- Ifall vi skulle vara tvungna att ägna lika mycket tid åt de andra bränsleråvarorna borde vi anställa 30 personer på heltid.
Stig Nickull säger att rörflen säkert har sin framtid. Men då måste EU-byråkratin bort. Problemet med byråkratin har slagit fullt ut i år, eftersom alla de som har kontrakt för första gången levererat fulla mängder i år.
Nickull säger att alla avtal som bönderna gör med myndigheterna måste gå via dem. Så fort en ändring görs, det må sen vara en ändring av arealen med 100 kvadratmeter, ska alla papper gå via Alholmens Kraft.
EU-bestämmelsen om att all rörflen måste vara levererad före den 15 juni ställer också till problem. Rörflen kan skördas från slutet av april. Nickull säger att ett kraftverk normalt står i maj och juni.
- Då har vi alltså inget behov av bränsle Ändå kräver EU att vi ska köra in allt rörflen före den 15 juni.
Nickull säger att om rörflen alls ska ha någon framtid i någon större omfattning så måste rörflen kunna levereras per kalenderår och inte före en viss tid.
- Börjar vi diskutera rörflen på tusentals hektar faller tidsgränsen vid 15 juni på sin egen orimlighet. Vi är inte intresserade av att använda oss av rörflen på de här villkoren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab