Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
22.6.2007 / Landsbygdens Folk
Exportstöden ströks helt för EU:s mjölkprodukter
EU-kommissionen har nollställt exportstöden för smör och ost från och med den 15 juni. Detta innebär i praktiken en total avveckling av mjölksektorns exportstöd, eftersom övriga mjölkprodukter redan tidigare har kopplats loss från EU-kassan.
Beslutet fattades av förvaltningskommittén för mjölk, som har till uppgift att fastslå restitutionerna för mjölkprodukter. Det överraskande beslutet motiveras med den starka efterfrågan som råder på världsmarknaden.
I en sådan situation är det onödigt att betala stöd för exporten, anser kommissionen. Beslutet innebär ett abrupt slut på en nästan 40-årig institution. Exportstöden infördes av EU år 1968 för att hjälpa EU-producenterna att sälja sina dyra produkter på den globala marknaden.
Kommissionen betonar att exportstöden inte har avskaffats som marknadsinstrument. De har helt enkelt körts ned till noll med anledning av den goda efterfrågesituationen. Vid behov kan bidragen tas till heders igen.
Enligt kommissionen har det till och med funnits önskemål om att införa exportavgifter inom mejerisektorn. Detta betecknades emellertid som ett alltför drastiskt förslag.
Kommissionen utgår från att den heta marknadssituationen kommer att bestå åtminstone fram till år 2008. Man garderar sig emellertid med bisatsen att prissänkningar inte kan uteslutas.
Det finns flera faktorer som bidrar till överhettningen på mjölkmarknaden. Australien har sin torka, Sydamerika kämpar med översvämningar och Nya Zeeland kan inte leverera mer. Samtidigt köper Kina upp allt som står till buds.
Utvecklingen ökar pressen på kommissionen att börja fasa ut systemet med mjölkkvoter genom att utvidga kvoterna. Avdelningschef Keld Winther Rasmussen vid den danska Mejeriforeningen påpekar att kommissionen länge har hänvisat till att man inte kan utvidga kvoterna så länge EU betalar stöd för att bli av med överskottsmjölk.
- Nu är stöden borta och argumentet urholkat. Dags för agrarkommissionär Mariann Fischer Boel att gradvis utvidga kvoterna, uppmanar Winther Rasmussen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab