Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
15.6.2007 / Landsbygdens Folk
Gemensam EU-märkning för ekologiska livsmedel
EU:s medlemsländer har enats om en gemensam märkning av ekologiska livsmedel. Användningen av EU:s logotyp ska vara obligatorisk i hela EU, men den kan kompletteras med nationell eller privat märkning.
Beslutet togs av EU:s jordbruksministrar på måndagen. För att livsmedlen ska få förses med EU-logon måste minst 95 procent av ingredienserna vara ekologiska.
EU-kommissionen motiverar den gemensamma märkningen med behovet av ett enhetligt system över EU-gränserna. I dag varierar märkningarna från land till land vilket förorsakar förvirring hos konsumenterna.
EU-märkningen förutsätter att tillverkaren anger ursprungslandet för en vara, vilket också gäller för importerade produkter. Systemet gör det möjligt för länder utom EU att exportera till den inre marknaden på samma villkor som unionens egna producenter.
Beslutet om den enhetliga EU-märkningen har föregåtts av heta diskussioner. Flera organisationer med egen märkning anser att deras standarder riskerar att urholkas. Kommissionens lösning är att EU-etiketterna får kompletteras med nationell märkning.
EU:s ekomärkning föreskriver att det även i fortsättningen är strängt förbjudet att använda genetiskt modifierade produkter i ekologisk produktion. En kontroversiell punkt har varit tröskelvärdet för genetiskt förändrade organismer i ekolivsmedel.
Den allmänna tröskeln på 0,9 procent för oavsiktlig inblandning av GMO-material tillämpas också på ekologiska produkter. Denna toleransgräns gäller för såväl konventionella som för ekologiskt producerade produkter.
EU:s officiella livsmedels- och foderkontrollsystem ska också gälla den ekologiska produktionen. Detta är mer konsekvent, anser kommissionen, som betonar att de specialkontroller som gäller för ekologisk produktionen ska bibehållas som tidigare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab