Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
15.6.2007 / Landsbygdens Folk
EU-ministrar begär nåd för bagatellförseelser
Bagatellartade förseelser mot bestämmelserna om tvärvillkoren bör bestraffas lindrigare i framtiden, anser EU:s jordbruksministrar. I sina rådsslutsatser om tvärvillkoren förutsätter ministrarna att stödavdrag upp till 100 euro inte ska verkställas.
Ministerrådet och kommissionen har de senaste veckorna fört en veritabel armbrytning om tvärvillkoren. Kommissionen anser att medlemsländerna vill lindra bestämmelserna till den grad, att det vattnar ur tvärvillkoren. I specialkommittén för jordbruk meddelade kommissionen att man inte längre känner sig förpliktad att följa rådets åsikter om ministrarna ytterligare försöker tänja på reglerna.
Uttalandet föregicks av ett förslag där Frankrike, Irland, Finland, Grekland, Portugal, Nederländerna och Estland krävde att EU inte ska pricka jordbrukare för bagatellartade förseelser. Rent konkret vill länderna definiera gränsen till 100 euro.
En majoritet av medlemsländerna stödde denna linje. Länderna anser att verkställigheten inte lönar sig då förvaltningskostnaderna är högre. Kommissionen anser att 50 euro är en lämpligare toleransgräns.
Ett annat krav gäller förhandsgranskningarna. Kommissionen vill endast förhandsanmäla arealkontrollerna, men flera länder vill ha en anmälningsplikt för alla granskningar. Frankrike och Irland har krävt en avskaffning av den så kallade tiomånadersregeln för anmälda skiften.
Till yttermera visso vill de nya medlemsländerna stanna helt utanför tvärvillkoren fram till år 2013.
Under måndagens rådsmöte formulerade jordbruksministrarna sina rådsslutsatser och man enades med kommissionen om några lindringar. Kommissionen ska bland annat utreda omständigheterna kring en bagatellgräns på 100 euro.
Om förvaltningskostnaderna överstiger straffavgiften ska pengarna inte återkrävas av jordbrukaren. I stället ska en varning utdelas. Om förseelsen upprepas, ska beloppet emellertid dras av utan pardon.
Granskningar kan förhandsanmälas om anmälningen inte äventyrar granskningens ändamål. Granskningar av foder- och livsmedel, djurskydd och -registrering ska fortsättningsvis genomföras utan anmälan.
Kommissionen vill formulera ett konkret lagförslag till hösten, vilket i sin tur måste godkännas av rådet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab