Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
15.6.2007 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen underkänner effektiverad användning av stallgödsel i miljöstödet
Jord- och skogsbruksministeriet kom i tisdags överraskande ut med beskedet att EU-kommissionen inte godkänner nya specialmiljöstödsförbindelser för effektiverad användning av stallgödsel. Det är ett specialmiljöstöd som har varit i kraft sedan 1995. Motsvarande möjligheter att göra avtal har också några andra medlemsländer tvingats ta bort från sina landsbygdsutvecklingsprogram.
Orsaken till kommissionens beslut är att förbindelserna inte lär vara i enlighet med principen om att "den som förorenar betalar". Det betyder med andra ord att EU klassar den stallgödsel som de enskilda djurgårdarna inte kan ta hand om på sina egna areal som "avfall".
Åtgärden effektiverad användning av stallgödsel går huvudsakligen ut på att en jordbrukare kan göra avtal om att ta emot och sprida gödsel från en eller flera grannar som har djurgård, häststall eller pälsfarm. För det får jordbrukaren ett stöd som det var meningen att man skulle höja till 99 euro per hektar i år för nya avtal, hittills har stödet varit upp till 65 euro. I ett meddelande försäkrar jord- och skogsbruksministeriet att de som har ikraftvarande avtal får stödet så länge avtalet är i kraft. Det blir då enligt den nivå som finns i avtalet.
Åtminstone tillsvidare faller effektiverad användning av stallgödsel alltså helt ut ur landsbygdsutvecklingsprogrammet för fasta Finland. Det är en förutsättning för att programmet ska kunna godkännas den 20 juni i EU:s kommitté för landsbygdsutveckling. Om så inte sker riskerar utbetalningen av miljöstödet att äventyras i år.
Jord- och skogsbruksministeriet utreder nu i brådskande ordning hur villkoren kan ändras så att möjligheten senare skulle kunna godkännas. Om så sker ordnas genast en ny ansökningsrunda.
SLC-basen Holger Falck kritiserar beslutet.
- I inget skede av beredningen av miljöstödsprogrammet har det kommit fram att det skulle vara problem med effektiverad användning av stallgödsel, konstaterar han. Att på slutcentimetrarna kräva att åtgärden tas bort från programmet visar hur hänsynslöst kommissionen vill visa sin makt. Våra myndigheter tycks acceptera detta.
På frågan om hur han ställer sig till en förlängning av det tidigare miljöstödet för det här året svarar Holger Falck:
- Det skulle förstås vara idealet, men jag är litet rädd för att vi borde ha gått in för det i ett betydligt tidigare skede och att tåget redan har gått, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab