Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
15.6.2007 / Landsbygdens Folk
Viktigt att dokumentera även små regn- och ovädersskador
- Anmäl skadan fastän den är liten. Det uppmanar SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström alla, vars odlingar skadats av oväder. På flera håll har nämligen störtregn och hagelskurar gått illa fram med odlingarna. En del har fått sina odlingar helt förstörda. I värsta fall har matjorden ända ner till såningsdjupet sköljts bort.
Då reglerna är sådana att odlaren har en självrisk på 30 procent tycker kanske ändå många med mindre skador än så, att det är onödigt att anmäla dem.
- Onödigt är det inte, säger Ginström. Han har ett skräckexempel från i fjol. Åtskilliga bönder lät bli att anmäla skador på den första vallskörden.
- När också den andra gick åt pipan var det för sent att gå tillbaka.
- Med tanke på eventuella nya skador i sommar är det viktigt att de som skett hittills är dokumenterade. Dessutom går det att kombinera skador på olika grödor.
Gör alltså anmälan till kommunens landsbygdsmyndighet genast skadan skett. Använd samma blankett som vid ansökan om ersättning för skördeskador, det vill säga blankett nummer 118.
Under den tid sådden kan ske, alltså nu i juni, ska man ändå försöka att på nytt så de skiften, som har förstörts. Det är huvudregeln. Möjligt är därför att den anmälan eller ansökan om skadeersättning som du lämnat in inom juni hamnar i papperskorgen.
- Det här kan låta komplicerat. Ring därför din landsbygdssekreterare, om du är osäker, uppmanar Pirjo Kuusela som är landsbygdsverkets sakkunniga på skördeskadeersättningar.
Tage Ginström säger för sin del att det är bättre att lämna in pappret än att låta bli. Det kostar ju ingenting att göra det. Han påminner samtidigt om ett viktigt villkor. För att du ska få ersättning krävs det nämligen att plantorna har kommit upp innan skadan varit framme.
Lagen säger nämligen att man kan få ersättning för skada som drabbat "växande eller skördemogen gröda till följd av exceptionella väderförhållanden".
I vissa fall kan du få ersättning om ovanligt häftiga översvämningar eller osedvanligt rikligt regn har gjort sådden omöjlig.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab