Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
11.6.2007 12:44:12 / SLC
Utlåtande från SLC fullmäktige

Regeringens löfte om att bryta den negativa inkomstutvecklingen inom jordbruket och i stället verka för att trygga lönsamheten och skapa en positiv inkomstutveckling för jordbruket sätts genast på prov då regeringen skall förhandla fram det slutliga avtalet om fortsatt nationellt jordbruksstöd till södra Finland. Detta väntas ske ännu inom denna månad.

Fullmäktige kräver att stödet i huvudsak skall bibehållas som ett produktionsbundet stöd för att upprätthålla motivationen att producera och hålla landsbygden levande. Fullmäktige förutsätter att regeringen slutför förhandlingarna om artikel 141 med kommissionen i god tid före årsskiftet så att stödpaketet till jordbruket för år 2008 kan utformas inom normal tidtabell.

Fullmäktige kritiserar skarpt förhandlingsproceduren kring det nya miljöstödet. Även om Finlands förslag till nytt miljöstödsprogram för kommande femårsperiod lämnades till kommissionen redan i augusti förra året, är ovissheten ännu stor. Alla jordbrukare har inte ens till dagsdato blivit informerade om vilka tilläggsåtgärderna är i det nya programmet och ändå förutsätts att jordbrukarna skall göra sina val senast inom en dryg vecka. Jordbrukarna känner sig minst sagt frustrerade och anser att deras rättsskydd äventyras.

Fullmäktige ser det som positivt att regeringen i sitt regeringsprogram noterat problemet med den allt mer omfattande byråkratin och ger ett löfte om att den minskas. Fullmäktige förväntar sig förnuftiga lösningar av den utredningsman som tillsatts för ändamålet.

Fullmäktige är tillfreds med förlängningen av jordbrukarnas semesterrätt och regeringens löfte om en fortsättning på avträdelsestödet. Beträffande semesterrätten för pälsdjursuppfödarna förväntar fullmäktige sig att systemet tas i bruk genast från början av nästa år, utgående från den modell som utarbetats för ändamålet.

Tilläggsuppgifter: Fullmäktigeordförande Stefan Thölix 050 552 5392


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab