Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.6.2007 / Landsbygdens Folk
Frankrike kräver tuffare tag i WTO
Frankrikes nya jordbruksminister Catherine Lagarde anser att positionerna i WTO-samtalens nuvarande läge inte uppfyller förutsättningarna för ett avtal. Det saknas ömsesidig respons, sade Lagarde vid sitt första besök i Bryssel i egenskap av jordbruksminister.
Catherine Lagarde träffade EU:s WTO-förhandlare, agrarkommissionär Mariann Fischer Boel och handelskommissionär Peter Mandelson. Därförinnan förde hon också ett samtal med USA:s chefsförhandlare Susanne Schwab.
I likhet med president Nicolas Sarkozy varnade Lagarde för överdrivna eftergifter från EU:s sida och kritiserade den bristande responsen från de andra aktörerna, i synnerhet USA och G20-gruppen. Basen för samtalen ska vara ömsesidighet. Det blir inget genombrott innan USA lägger fram exakta siffror som garanterar ett avtal på jämbördiga grunder, inskärpte Lagarde.
Ministern upprepade president Sarkozys hot om ett veto, ifall de franska jordbrukarnas intressen hamnar i kläm till följd av ett orättvist avtal. EU-kommissionen har ett förhandlingsmandat för samtliga 27 medlemsländer, inklusive Frankrike. Ett land kan blockera samtalen om dess regering anser att kommissionen överträder sitt mandat.
Lagarde uttryckte kravet att EU-kommissionen ständigt bör hålla jordbruksministrarna underrättade om läget i förhandlingarna. Styrkeförhållandena mellan kommission och jordbruksråd bör balanseras upp, krävde den franska ministern.
De franska jordbrukarna ställer höga förväntningar på Lagardes förhandlingsförmåga. Den stora producentorganisationen FNSEA vill att deras minister ska dra i alla strängar för att försvara den franska och europeiska jordbruksmodellen.
Catherine Lagardes diskussioner i Bryssel handlade också om den europeiska jordbrukspolitikens framtid. Hon betonade att jordbruket betraktas som en strategisk sektor i Frankrike och påminde om att jordbrukspolitiken alldeles nyligen har genomgått grundliga förändringar. Ministern uppmanade kommission och övriga medlemsländer att vänta med förhastade beslut om nya nedskärningar och andra reformer.
Enligt Lagarde gick Frankrike med på den senaste reformen under förutsättningen att jordbruket får vara i fred fram till 2013. Jordbrukspolitiken måste utvecklas vidare - men detta ska ske utgående från den politik som utformades år 2003.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab