Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
8.6.2007 / Landsbygdens Folk
Epidemi hos grisar hotar Kinas ekonomi
En akut brist på griskött bekymrar de kinesiska myndigheterna. Under några få veckor har priset på griskött stigit med 30 procent i Kina. En bidragande orsak till köttbristen är spridningen av den smittosamma grissjukdomen PRRS.
I folkrepubliken är griskött ett viktigt baslivsmedel och den enda form av kött som de flesta har råd med. Landets grisbestånd på omkring 500 miljoner djur hotas emellertid av virussjukdomen PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome). Enligt tidningsuppgifter kan upp till 20 miljoner grisar ha dött till följd av epidemin. Rapporterna om grisdöden har medfört dramatiska prishöjningar på Kinas livsmedelsmarknader. Enligt marknadsanalytiker kan griskrisen höja konsumentpriserna med upp till fyra procent.
Priset på griskött steg de sista majveckorna med 30 procent. Snabbast stiger priset för levande grisar. I slutet av maj var priset för slaktgris i Peking 71 procent högre än motsvarande notering en månad tidigare.
Griskrisen kan bli ett problem för regeringen i Peking. Bland befolkningen ökar oron för att griskött ska bli alltför dyrt för den egna plånboken. Kinas premiärminister Wen Jiabao har nyligen uppmanat bönderna att öka grisproduktionen. Wen lovade att hans regering ska upprätthålla försörjningen med griskött till betalbara priser. Men ekvationen är svår att lösa. Kinas grisförsörjning kämpar sedan länge med ett strukturproblem och klyftan mellan utbud och efterfrågan växer.
Många grisproducenter har slutat på grund av bristande lönsamhet. Lönsamheten inom produktionen har den senaste tiden ytterligare försämrats till följd av stigande priser för foder, inte minst majs.
Konsumenterna måste inte bara betala mer för svinkött. Också korv och andra köttprodukter har blivit dyrare. Handelsministeriet dryftar möjligheten att öka importen av griskött från bland annat Sydamerika, men köttet uppfyller inte de rigorösa kinesiska importbestämmelserna. Griskött från EU och USA är alltför dyrt för den kinesiska marknaden.
Som en sista åtgärd kan det bli aktuellt att tära på de beredskapslager som etablerades i landet i slutet av 1990-talet. Regeringen beslöt då att lagra in griskött med tanke på framtida störningar i försörjningen. Reserverna består av både nedfruset griskött och levande djur på utvalda farmer. Genom att sälja ut reserverna kunde regeringen få fason på de extrema prisfluktuationerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab