Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
8.6.2007 / Landsbygdens Folk
Katastrofpriser för blårävar
Pälsauktionen som avslutades i Vanda i tisdags blev en katastrof för rävfarmarna, speciellt för de farmare som har enbart för blåräv. Medelpriset på blåräv blev 41,70. Ett pris som enligt ordföranden för Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening, Bengt Rögård, är klart under produktionskostnaderna.
Han säger också att priset 41,70 som omnämns i rapporterna efter auktionen inte är det pris farmaren får.
- Det som farmaren får är runt 35-37 euro eftersom det från bruttopriset ska avdras provisioner och medlemsavgifter.
För att få fram en räv i pälsningsstorlek går det åt mat för närmare 30 euro. Då man dessutom räknar in andra utgifter och omkostnader innan rävens päls ligger färdigt på auktionsbordet så är man upp i 50 euro, enligt de uppskattningar Rögård gör.
Det betyder att de senaste priserna ligger rejält under lönsamhetsnivå. Det värsta är dessutom att kräftgången pågått så pass länge att alla ekonomiska reserver börjar bli tömda hos många farmare.
- Jag tror nog att det blir en del farmare som slutar till hösten. Endera frivilligt eller därtill nödda och tvungna av ekonomiska skäl, säger Rögård.
Eftersom minken fortfarande säljer bra och till hyfsade priser så klarar sig minkfarmarna bättre. Också de som har både mink och räv har det bättre förspänt än de som har enbart räv. De som har det allra värst är de som har enbart blåräv. Korsningsrävar ger ännu en viss lönsamhet.
En satsning på korsningar ser Rögård som den mest aktuella utvägen just nu. Att börja skifta om från räv till mink tror han inte på.
- Dels är det en stor ekonomisk satsning. Dels vet man inte hur minkpriserna ser ut den dag man börjar få utdelning. Det är nog inte speciellt enkelt att skifta om.
- Tyvärr är jag rädd att många farmare slutar inte bara till hösten utan också de närmaste åren om kräftgången fortsätter så här. Farmarna har varit vana vid att priserna svänger. Men det har varit så många dåliga säsonger efter varandra för blåräven nu att det inte finns några ekonomiska muskler kvar att ta till. Dessutom blir det svårt att locka ungdomar att bli farmare med sådana här priser, säger Rögård.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab