Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
1.6.2007 / Landsbygdens Folk
Landsbygden får kosta knappa 2,8 miljarder nästa år
Sammanlagt 1.845 miljoner euro har tilldelats jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde i budgetramen för nästa år. Det kom regeringen överens om då den godkände budgetramarna för åren 2008-2011.
Därtill finns en uppskattad utgift på cirka 903 miljoner euro utanför den egentliga ramen. Sammanlagt skulle det betyda att ramen nästa år för jord- och skogsbruksministeriets del stiger med ett fyrtiotal miljoner jämfört med rambeslutet från i mars, som gjordes upp av den förra regeringen.
Enligt regeringens förklaringar får jordbruket 60 miljoner euro till jämfört med tidigare och skogsbruket 20 miljoner till under hela ramperioden, det vill säga före 2011.
- Med beaktande av regeringsprogrammet, där man lovar trygga lönsamheten på de aktiva gårdarna och trygga en positiv inkomstutveckling inom jordbruket, så kan man inte vänta med de här ökningarna till slutet av regeringsperioden, säger SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström, som i tisdags var kallad till riksdagens jord- och skogsbruksutskott som sakkunnig. Pengarna bör komma i början av regeringsperioden för att på så sätt hjälpa till att bryta den negativa inkomstutveckling, som har varit ett faktum under flera år.
Regeringen har även beaktat en årlig budgetöverföring på cirka 30 miljoner euro till Gårdsbrukets utvecklingsfond, vilket är en fördubbling jämfört med anslaget i årets ordinarie budget.
- Det är svårt att säga om överföringen räcker till, eftersom vi inte ännu känner till villkoren i det investeringsstöd som träder i kraft nästa år, säger Tage Ginström. Dessutom bör det noteras att investeringarna inom exempelvis svinsektorn har legat nere under en längre tid och där kan finnas ett intresse för betydande investeringar.
Enligt Tage Ginström var det i vilket fall som helst väldigt viktigt att utvecklingsfonden i årets andra tilläggsbudget fick en överföring på 100 miljoner euro.
För att understöda produktion av bioenergi avsätts 5 miljoner euro.
Enligt förklaringarna till budgetramarna har också 15 miljoner euro reserverats under ramperioden inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde för att utveckla avbytarsystemet för jordbrukarna och inleda ett avbytarsystem för pälsproducenterna. Nästa år skulle jordbrukarna således få ytterligare en semesterdag och två år senare ännu en.
Bland de utgifter som är helt utanför den egentliga ramen och som alltså nästa år uppskattas bli cirka 903 miljoner finns EU:s inkomststöd, det vill säga gårdsstödet, EU:s deltagande i landsbygdsutvecklingen, främjande av hästhushållningen med statens totomedel, EU:s åtgärdsprogram inom trädgårdsodlingen och sockerproduktionen samt skogsförbättringslån.
Exempel på utgifter som är delvis utanför budgetramen - det handlar närmast om anslag som delfinansieras av EU - är miljöstödet, LFA-stödet, avträdelsestöd och stöd för åkerbeskogning, utveckling av marknadsföring och produktion samt främjande av marknadsföring och strukturpolitik inom fiskerinäringen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab