Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
1.6.2007 / Landsbygdens Folk
Snart råder jämställdhet bland alla sjuka djur i kommunerna
Alla husdjur omfattas av de kommunala veterinärtjänsterna, om veterinärvårdsarbetsgruppen får sin vilja igenom. Arbetsgruppen överräckte nyligen sitt förslag åt jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c).
Alla medlemmar i gruppen ställer sig dock inte uttryckligen bakom den här biten i förslaget. Finlands kommunförbund lämnade avvikande åsikt. Kommunförbundet vill att de kommunala veterinärtjänsterna i första hand ordnas för nyttodjur, såsom också nu är fallet. Man är rädd att veterinärerna hamnar att koncentrera sig för mycket på sällskapsdjur på nyttodjurens bekostnad, i synnerhet som sällskapsdjuren ökar både i antal och mångfald.
Blir arbetsgruppens förslag verklighet får nyttodjuren och sällskapsdjuren var sitt joursystem inom varje landskap. För sällskapsdjur räcker det med en jourhavande klinik. Det kan vara en privatklinik. För nyttodjuren kan det finnas ett tätare journät.
- Förslaget kommer att tvinga kommunerna till samarbete, förklarar avdelningschef Matti Aho vid jord- och skogsbruksministeriet. Det är han som har varit arbetsgruppens ordförande.
Vid sidan av veterinärtjänsterna ska kommunen se till att veterinären kan remittera svårt sjuka hästar och sällskapsdjur till det som kallas andra gradens vård. Det sker så att kommunen gör ett avtal med någon klinik.
Kommunveterinären behöver bara ge grundvård. Det betyder skyndsamma fall, födslar, sårvård och mindre kirurgiska ingrepp. Kirurgi och transplantation av embryon hör inte till kommunveterinärens uppgifter, utan till andra gradens vård.
Om arbetsgruppens förslag blir lag kommer också övervakningstjänsterna att ändras så att det blir Evira som köper dem av kommunerna. Det sker år 2009. Meningen är att kommunveterinären inte längre behöver vara övervakare. Övervakningen gäller djurskydd och djursjukdomar.
Däremot blir det inte längre möjligt för kommunerna att subventionera veterinäravgifter. I fortsättningen kan kostnaderna för veterinärtjänster ses över i samband med jordbruksstöden, anser arbetsgruppen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab