Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
1.6.2007 / Landsbygdens Folk
Svenska regeringen vill slopa jordbruksstöden
EU:s jordbrukspolitik bör avregleras fullt ut, anser den svenska regeringen. I ett brev till EU-kommissionen föreslås att alla generella jordbruksstöd avvecklas, med undantag för arealbidragen för landskaps- och miljövård. EU:s jordbruk måste på sikt orientera sig helt efter marknaden utan generella stöd, anser den svenska regeringen.
- Vi är det första EU-land som föreslår detta, sade den centerpartistiske jordbruksministern Eskil Erlandsson på tisdagen till nyhetsbyrån TT. Utspelet är ett bidrag till debatten om jordbrukspolitikens utformning efter år 2013.
I sitt förslag till EU-kommissionen skriver regeringen att alla exportstöd, interventionsstöd och produktionskvoter borde köras ned. I praktiken vill regeringen att EU ska få den jordbrukspolitik som Sverige hade innan landet gick med i EU.
Jordbruksstöden upptar i dag cirka 40 procent av EU:s budget. Hur stor den andelen blir i framtiden vill Erlandsson inte precisera. Men arealbidragen, som nu utgör cirka åtta procent av stödet, beräknas öka till tolv procent.
Erlandsson hänvisar till den senaste tidens kraftiga stegringar av marknadspriserna för jordbruksprodukter. Vi räknar med fortsatt höga marknadspriser och då kan man ta bort stöden, argumenterar jordbruksministern.
Han medger att det svenska initiativet är kontroversiellt. Det väntas möta ett hårt motstånd från länder som Frankrike, Polen och Grekland. Däremot tror Erlandsson på stöd från Tyskland, Holland, Danmark och England.
Till TT säger Erlandsson att det "i stort sett" råder enighet om utspelet bland såväl producenter som konsumenter och partierna i riksdagen. Men Lantbrukarnas Riksförbund LRF är inte införstådda utan vidare.
- Det här är inte förankrat hos LRF, säger förbundsordförande Lars-Göran Pettersson. Enligt Land Lantbruk anser Pettersson att det vore politiskt självmål att föregå både EU och WTO-förhandlingarna när det gäller jordbruksstöden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab