Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
1.6.2007 / Landsbygdens Folk
Sarkozy hotar med veto i WTO-förhandlingarna
Frankrikes nya president Nicolas Sarkozy uppger att han kommer att lägga in sitt veto om jordbrukets intressen hotas i de pågående WTO-förhandlingarna. Enligt Sarkozy är jordbruket en viktig stöttepelare för den franska ekonomin och bör försvaras.
Sarkozy redogjorde för sina åsikter inför en grupp jordbrukare i den lilla staden Saint-Pierre-Le-Viger i norra Frankrike. Han lovade att skydda de inhemska jordbrukarnas intresse. Jag lämnar er inte i sticket, försäkrade han.
- Förhandlingarna om världshandeln måste föras balanserat så att alla parter anstränger sig. Just nu ser jag inget tecken på sådana ansträngningar från USA:s sida. Detsamma gäller Brasilien och Indien. Om man inte begriper detta vid förhandlingsbordet, kommer Frankrike att lägga in sitt veto, inskärpte Sarkozy.
Sarkozy tillade att Frankrikes regering inte är beredd att offra jordbruket för att vinna nya öppningar för EU:s export av tjänster.
- Jag är fast besluten att försvara jordbruket som ett viktigt element i Frankrikes ekonomiska styrka, sade Sarkozy.
Ett par dagar tidigare, under sitt första besök hos EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, sade Sarkozy att ett WTO-avtal är bättre än inget avtal. Men EU:s jordbruk får inte säljas ut på kuppen, inskärpte han.
Sarkozy anser att EU:s handelskommissionär Peter Mandelson måste föra en tuffare linje i de fortsatta WTO-förhandlingarna. Den franske presidenten har låtit förstå att Mandelsons förhandlingsstrategi präglas av naivitet.
Under ett besök i Portugal kontrade Mandelson och förklarade att hans anbud förutsätter att alla parter gör samma eftergifter som EU. Om detta inte sker, kan EU dra sina förslag tillbaka.
Enligt Mandelson börjar EU förlora tålamodet med sina förhandlingspartner. Om USA och andra länder inte matchar sina importtullar med EU:s anbud, kommer EU att överväga sina förslag på nytt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab