Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 16.4.2024
 Grattis Patrik och Patricia
1.6.2007 / Landsbygdens Folk
Billig USA-biodiesel tränger ut EU-producenter
Kraftigt subventionerad export av biodiesel från USA hotar att bli ett allvarligt problem för de europeiska bränsletillverkarna. Den tyska biodiesellobbyn varnar för en katastrof då de inhemska tillverkarna inte förmår konkurrera med priset.
Fenomenet är särskilt irriterande för den tyska biobränsleindustrin, eftersom Tyskland är EU:s största marknad för biodiesel. Sedan årsskiftet uppges amerikanska bränsletillverkare ha placerat mer än 200.000 ton biodiesel på den tyska marknaden.
- De amerikanska leverantörerna kan sälja till ett pris som konkurrerar ut de inhemska företagen. För oss är subventionerna en katastrof, säger Petra Sprick från den tyska biodiesellobbyn VDG, som nu vill skrida till motåtgärder.
De amerikanska producenterna utnyttjar landets nya energilagstiftning från år 2005. Lagen berättigar till ett statligt stöd på en cent för varje procent biodiesel i bränslet. För att maximera subventionen vänder de amerikanska producenterna på bränsleblandningen. I stället för att som avsett blanda en liten del biodiesel i fossil diesel, blandar man en liten del fossil diesel i stora mängder biodiesel.
- Den som blandar 99 procent biodiesel i en procent fossil dieselolja erhåller därmed 99 cent av staten, förklarar Sprick.
Eftersom skattelättnaderna inte endast gäller export, utan också den inhemska biodieselmarknaden i USA, har EU svårt att komma åt stödmissbruket genom WTO. Exporten till EU är attraktiv på grund av de skattelättnader som gäller i Europa. Förutom Tyskland, uppges Spanien vara en viktig marknad för amerikanarna.
Råvaran för USA-biodieseln härstammar sannolikt från Argentina och Asien. Palmolja från Malaysia importeras till USA för att där blandas med en procent dieselolja varefter blandningen skeppas till Europa. Produkten importeras skattefritt till Europa som en organisk kemiprodukt och säljs vidare som biodiesel, uppger VDG.
Den amerikanska biodieseln marknadsförs i Europa för 53,25 euro per 100 liter, inklusive tillverkning, transport och tull. Enbart självkostnadspriset för europeisk biodiesel beräknas till 64 euro per 100 liter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab