Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
25.5.2007 / Landsbygdens Folk
Regler ska finnas för 141-stödet anser SLC:s styrelse
Det bör åtminstone finnas regler kring produktionen som en förutsättning för ett kommande 141-stöd. Ungefär så kan man sammanfatta stämningen kring SLC:s styrelsebord då situationen kring en fortsättning på 141-stödet efter årsskiftet var till behandling.
Enligt den information som kommit ut till allmänheten via jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) och tjänstemännen vid ministeriet har kommissionen med lantbrukskommissionär Mariann Fischer Boel i spetsen visat en viss förståelse kring en fortsättning på stödet till och med 2013, men på villkoret att det följer samma principer som den gemensamma jordbrukspolitiken.
Det skulle bland annat innebära åtminstone en delvis frikoppling av stödet från produktionen. Ett av argumenten är att det är marknaden som ska styra produktionen och inte stödet.
Minister Anttila har i offentligheten vidare framhållit att förhandlingarna om en fortsättning på stödet kommer att bli svåra, även om kommissionär Fischer Boel har kommit med det uppmuntrande meddelandet att kommissionen väntar på ett förslag från Finland.
MTK:s linje har hittills varit ett kategoriskt nej till en frikoppling av produktionen. Man kan väl säga att diskussionen kring SLC:s styrelsebord gick i mera avvaktande tongångar, men styrelsen var samtidigt uppmärksam på att vissa sektorer har missgynnats kännbart av frikopplingen i den gemensamma jordbrukspolitiken, närmast inom djurhållningen.
SLC:s utgångspunkt är i första hand ett 141-stöd som också i fortsättningen är bundet till produktionen och att skillnaderna i det nationella stödet bland stödområdena bör jämnas ut, dock så att stödfullmakterna ökar på A- och B-områdena, inte att de minskar på C-området.
Styrelsen var också av den uppfattningen att investeringsstödet, som i dag i huvudsak är en del av det nationella stödet, måste få fortsätta. Taken för investeringsstödet kan dock eventuellt sänkas, är styrelsen överens om.
Enligt SLC:s ordförande Holger Falck är det skäl att notera kommissionens hittills förda linje, att stödet måste vara stegvis sjunkande. I år går cirka 94 miljoner euro åt för att finansiera 141-stödet.
- Vad finns kvar av den summan 2013?
SLC-basen var samtidigt mån om att beredarna av det förslag som Finland ska skicka till kommissionen i juni inte får bindas för hårt.
Styrelsen var också inne på att man möjligen kan titta på de enskilda grupperna idisslare, enmagade, vissa odlingsväxter, samt växthus och lagring av grönsaker som ingår i det förslag som arbetsgruppen kring en fortsättning kom ut med i mars: tanken är att man kunde överväga för- och nackdelar med frikoppling eller bindning till produktionen närmast inom gruppen för de enmagade djuren.
Från kommissionens håll har man i alla fall meddelat att det kommande förslaget från Finland behandlas som en helhet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab