Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
25.5.2007 / Landsbygdens Folk
Stödet till fjolårets utsädesodling halveras
Det nationella stödet till utsädesodlingen för 2006 kommer att utbetalas för bara drygt hälften av den i och för sig godkända arealen vid odlingsgranskningen. Detta beror på ett beslut från EU-kommissionen där det finns en formulering som säger att stödet bara kan utbetalas för sådana sorter som finns upptagna i den nationella sortförteckningen, och som odlas bara i Finland. Det nya i kommissionens beslut är att sorterna bara får odlas här.
I praktiken innebär det att om samma utsädessort odlas i något annat land så kan man inte längre få stöd för den sorten. Jord- och skogsbruksministeriet har dessutom tillämpat den hårdast möjliga tolkningen, så kallad nolltolerans. Det betyder att stödet faller bort också om det odlas bara små arealer någon annanstans. Det här igen medför att det är ganska många sorter som drabbas.
Som exempel kan man ta utsäde av Voitto korn som vi odlade i fjol på 2.272 hektar. Eftersom Voitto odlas på sju hektar i Sverige faller allt utsädesstöd för Voitto bort i Finland.
- Det är helt klart att producenterna inte kan acceptera det här, säger verksamhetsledare Tage Ginström på SLC. Ministeriet kommer därför ensidigt att föra ärendet till regeringen för ett förordningsbeslut nu i dagarna.
Sammanlagt kommer stödet nu att utbetalas för 13.295 hektar, medan den godkända arealen vid odlingsgranskningen uppgick till 23.525 hektar. Den andel som får stöd utgör alltså cirka 57 procent. Av de drygt två miljoner euro som finns reserverade för stödet kan således bara drygt hälften betalas ut, eftersom stödet också betalas ut till sin fulla storlek per hektar.
Om grunderna förblir de samma framöver kommer intresset för utsädesodlingen givetvis att minska. Enligt Tage Ginström bör Finland försöka få ändrat reglerna i vår anhållan om fullmakt för stöd till utsädesodlingen 2007.
- Antingen måste vi få en flexiblare tolkning vad angår mindre arealer eller också bör Finland göra upp en förteckning över stödberättigade sorter som kommissionen godkänner oberoende av vad som odlas i andra länder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab