Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
25.5.2007 / Landsbygdens Folk
Energiprogram för jordbruket under beredning
Även om det är många som inte ännu vet om det så är det finländska jord- och skogsbruket från och med första maj med i ett landsomfattande energiprogram, som det statliga bolaget Motiva bereder och håller trådarna i. Det kan SLC:s representant i MTK:s energiutskott, fullmäktigeordförande Stefan Thölix rapportera från det senaste mötet i utskottet.
Tillsvidare bygger programmet på frivillighet. Meningen är att jord- och skogsbruket samt handelsträdgårdarna som verksamhetsområde eller bransch ska göra upp ett energiavtal med Motiva så som exempelvis industrin, transportbranschen, servicebranschen och kommunsektorn redan har gjort.
Samtidigt som själva det här avtalet och verksamheten kring det är frivilligt så träder i alla fall EU:s energidirektiv i kraft från början av nästa år. Enligt det direktivet ska vi ha uppnått en samlad inbesparing på nio procent fram till 2016. I regeringsprogrammet heter det således också att "regeringen inleder ett energiprogram för lantbruket för att uppfylla de energisparskyldigheter som anges i EU:s energidirektiv".
Enligt planerna är det meningen att mindre växtodlingsgårdar ska kunna göra upp en egen plan genom att fylla i ett formulär och vidta åtgärder enligt det. Större gårdar eller gårdar som använder mer energi, till exempel djurgårdar, kommer i något skede att få besök av en sakkunnig som utför en syn på gården och kommer med förslag till åtgärder. Större energiförbrukare, till exempel större växthusanläggningar skulle få besök av två sakkunniga. De här besöken kommer att kosta något, men staten bidrar med upp till 40 procent av kostnaderna.
Det som nu händer är att Motiva börjar utbilda folk som ska kunna utföra syn på gårdarna. En av dem som antagligen kommer att utbildas för det här ändamålet är energirådgivare Fredrik Ek vid Svenska lantbrukssällskapens förbund.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab