Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
18.5.2007 / Landsbygdens Folk
Miljömyndigheterna uppdaterar sina uppgifter om markerna
En del markägare kommer i dagarna att få ett brev från miljömyndigheterna. Miljömyndigheterna vill uppdatera sina register över förorenade marker och närmar sig därför markägarna. Det handlar om platser där det funnits bensinstationer, trafikfunktioner, bilverkstäder, skrotupplag, plantskolor, handelsträdgårdar, skjutbanor, tvätteriet, impregneringsplatser, metallföretag och liknande.
Med brevet följer en rapport över de uppgifter om fastigheten som finns i miljömyndigheternas datasystem. Markägarna kan om de vill rätta de fel som de märker, och på så sätt hjälpa myndigheterna att skapa ett så tillförlitligt datasystem som möjligt. Brevet betyder absolut inte att markägarna ska göra några utredningar över markens tillstånd.
Meningen är att informationen om markens tillstånd i Finland ska bli mer systematisk än tidigare. Ett riksomfattande datasystem kommer stegvis att tas i bruk under detta år. Datasystemet kan utnyttjas av miljömyndigheter och kommuner t.ex. vid planeringen av markanvändning eller sanering av förorenad mark.
Preliminärt innehåller datasystemet uppgifter om cirka 21.000 markområden, där jordmånen kan ha blivit förorenad. Registret innehåller också områden som har undersökts eller saneras. I datasystemet finns uppgifter om den verksamhet som bedrivits, eventuella förorenande ämnen, avstånd till grundvatten- och naturskyddsområden och bosättning samt kontaktuppgifter till markägaren.
Markägarna har nytta av uppgifterna i datasystemet då de skall redogöra för markens tillstånd för en ny ägare eller arrendator.
Kommunerna har nytta av informationen i sin planering. Informationen i datasystemet för markens tillstånd är offentlig. Objektrapporter över fastigheter fås på begäran från de regionala miljöcentralerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab