Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
18.5.2007 / Landsbygdens Folk
Också skador på naturvärden ska ersättas
Den som orsakat en betydande miljöskada skall framöver ansvara för att skadan avhjälps. Det lagstadgade ansvaret skall gälla betydande skador på vatten, mark och skyddade naturvärden. Verksamhetsutövare skall återställa miljön till sitt ursprungliga tillstånd eller återupprätta förlorade naturvärden. Det föreslår en av miljöministeriet tillsatt kommission.
Enligt kommissionens förslag skall den verksamhetsutövare som orsakat skadan svara för kostnaderna för avhjälpande åtgärder. Kostnadsansvaret kan nedsättas under förutsättningar som fastställs genom lag.
Kommissionen föreslår ändringar bland annat i miljöskyddslagen, naturvårdslagen och vattenlagen. Dessutom föreslår man att det i Finland stiftas en ny lag för avhjälpande av miljöskador. Denna bör inte förväxlas med lagen om ersättning för miljöskador som redan varit i kraft i över tio år, och som innehåller bestämmelser om ersättning för skador som uppstått från miljöförorening och annan störning i miljön.
Kommissionens arbete har baserats på EU:s direktiv om miljöansvar. Direktivet inför ett helt nytt tänkesätt i lagstiftningen, där bedömningen av miljöskador helt utgår från naturvärden, och inte till exempel ekonomisk skada.
Enligt kommissionen skall verksamhetsutövare som genom lagstridig verksamhet har orsakat en miljöskada vidta åtgärder för att avhjälpa skadan. Åläggandet ges av den regionala miljöcentralen. Verksamhetsutövare som orsakat förorening av vatten eller annan betydande skada på vattendrag eller grundvatten skall också åläggas att avhjälpa den skada de orsakat.
Direktivet gäller endast betydande skador som uppstått på grund av yrkesverksamhet och inte sådana skador som enskilda personer har orsakat naturen. Sannolikheten att sådana allvarliga miljöskador som avses i direktivet skall inträffa i Finland är liten. Enligt uppskattning inträffar sådana skador inte på långt när varje år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab