Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
18.5.2007 / Landsbygdens Folk
Frilandsodlare kan bli odlingsträdgårdsmästare
Till hösten kommer både växthusodlare samt frilands- och potatisodlare att via läroavtal kunna utbilda sig till odlingsträdgårdsmästare i Österbotten. Hittills har utbildningen bara ordnats för växthusodlare.
Utbildningen är tvåårig och utförs dels som praktik, oftast på den egna odlingen. Dels finns en teoridel på högst 40 dagar under den tvååriga utbildningen. Där föreläser experter inom sina områden för de studerande. För frilands- och potatisodlare kommer närstudiedelen att genomföras vid yrkesinstitutets enhet i Gamla Vasa.
Som olika examensdelar har grupperna antingen frilandsodling eller växthusodling. Gemensamma examensdelar är skördande och vidarebehandling, produktionsstyrning och marknadsföring samt företagsverksamhet.
För att bli antagen till utbildningen måste man antingen ha en grundexamen, till exempel trädgårdsmästarutbildning, eller lång arbetserfarenhet.
Utbildningen finansieras i sin helhet av läroavtalsbyrån. Den står också för handledarna. Enda som kostar är en examensavgift på drygt 50 euro. Om närstudiedagarna innebär inkomstbortfall kan den studerande få 14 euro per dag i dagpenning och 16 euro per dag i familjebidrag för barn under 16 år. Dessutom betalas resebidrag om studierna sker på annan ort än hemkommunen.
Förutom läroavtalsbyrån och Svenska yrkesinstitutet är också ÖSP med på ett hörn.
- Det ligger i ÖSP:s intresse att deras medlemmar får en bra utbildning. ÖSP:s del är främst att sköta om marknadsföring och rekrytering, säger Lohiluoma.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab