Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
18.5.2007 / Landsbygdens Folk
Danmark vill skärpa transportregler för djur
Danmark har igen tagit ett initiativ till skärpta EU-regler för långa djurtransporter. Enligt Danmarks justitieminister Lene Espersen har EU:s hälsokommissionär Markos Kyprianou lovat att framlägga ett nytt lagförslag före år 2009.
Rapporter i danska medier om överlånga transporter av danska avelsgrisar till Ryssland har fått justitieminister Lene Espersen att kräva strängare lagstiftning för djurtransporter. Hon diskuterade nyligen ärendet med ansvarige EU-kommissionären Markos Kyprianou.
Enligt Espersen är Kyprianou med på noterna. Han har lovat danskarna att lägga fram ett nytt förslag till strängare transportregler.
Den danska regeringen efterlyser en övre tidsgräns på åtta timmar. De nuvarande reglerna saknar en sådan tidsgräns. Enligt EU-lagstiftningen kan en transport pågå i det oändliga, förutsatt att varje transportpass efterföljs av en paus på 24 timmar.
Enligt Espersen är det osannolikt att de andra EU-länderna accepterar åttatimmarsregeln. Men hon efterlyser en kompromiss som är bättre än den nuvarande lagstiftningen. Vi har parlamentet på vår sida, och nu också en EU-kommissionär, säger Espersen optimistiskt till nyhetsbyrån Ritzau.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab