Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
16.5.2007 / ÖSP
Skogsenergirådgivning

Till Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds styrelse

 

 

 

Ärende:                      Skogscentralernas skogsenergirådgivning

 

 

Österbottens svenska producentförbund anser att skogscentralerna i landet bör ges bättre möjligheter att utveckla sina tjänster och då framförallt rådgivning inom skogsenergi. Trots ett växande intresse för bioenergi och skogsenergi har skogscentralerna inte tilldelas anslag av jord- och skogsbruksministeriet för energirådgivning. För att kunna tillmötesgå efterfrågan på skogsenergirådgivning har skogscentralerna i landet tvingats söka finansiering för energirådgivningen genom olika EU- och nationellt finansierade utvecklingsprojekt. Detta är finansiering som inte garanterar en långsiktighet och en stabilitet i skogsenergirådgivningen.

 

I riksdagens så kallade ”Risupaketti” fastställdes att beslutet om ett nytt kärnkraftverk också skulle innebära satsningar på ökad användningen av skogsenergi. Detta beslut kombinerat med det intresse som i dag finns kring skogsenergi borde innebära att Jord- och skogsbruksministeriet skulle garantera en finansiering av fackmän inom skogsenergin vid landets skogscentraler. Endast med en stabil grund för skogsenergirådgivningen kan vi bygga ut och vidareutveckla användningen av skogsenergi i vårt land. På detta sätt kan vi också öka på användningen av skogsenergi, vilket också var en del av ”Risupaketet”, samt uppfylla de rådande förväntningar som ställs på skogsbruket då det gäller energiproduktionen.

 

ÖSP kräver att Svenska lantbruksproducenternas centralförbund arbetar för att Jord- och skogsbruksministeriet ska bevilja skogscentralerna öronmärkta anslag för att utveckla och upprätthålla skogsenergirådgivningen. Dessa anslag får inte tas från befintliga anslag. Genom anslagen skulle man garantera att varje skogscentral har en anställd fackman inom skogsenergin.

 

 

 

Österbottens svenska producentförbund,

 

Genom,

 

 

Jonas Laxåback, verksamhetsledare

 

Till kännedom:                      Kustens skogscentral, direktör Karen Wik-Portin

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab