Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
11.5.2007 / Landsbygdens Folk
141-stöd till 2013?
EU-lantbrukskommissionär Mariann Fischer Boel ställer sig inte helt oförstående till en form av nationellt jordbruksstöd till södra Finland, efter att det nuvarande 141-stödet upphör vid årsskiftet. Det framkom under jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttilas träff med kommissionären i måndags.
Man kan även tänka sig en stödform som skulle gälla fram till 2013, det vill säga lika länge som EU:s budgetperiod. Det här var dock inget löfte från kommissionen.
- Komissionären redogjorde emellertid för kommissionens tidigare inställning, vilket hon också har gjort under sina Finlandsbesök, nämligen att en eventuell nationell stödform i södra Finland måste vara i linje med den gemensamma jordbrukspolitiken.
I praktiken kan det innebära att kommissionen förutsätter ett stöd som är frikopplat från produktionen, vilket man från finländskt producenthåll har motsatt sig.
- Kommissionären mededelade i alla fall att hon väntar på ett förslag från Finland, uppger statssekreterare Jouni Lind för LF.
I enlighet med den signalen har ministeriet redan kallat producentorganisationerna till förhandlingar under ledning av minister Anttila. Avsikten är att Finlands förslag ska vara klart innan sommarsemestrarna börjar. Kommissionen behöver cirka fyra månader att behandla förslaget, vilket betyder att vi antagligen närmar oss årsskiftet, innan det blir ett resultat.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab