Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
11.5.2007 / Landsbygdens Folk
Risk för ökad äggproduktion
Efter några månader av ett högre producentpris på ägg finns det nu risk för att priserna kan pressas neråt igen. Ett nytt stort packeri är under planering i södra Finland samtidigt som kläckningen igen ökat till en nivå som tyder på ökad överproduktion under andra halvan av året.
I fjol var producentpriserna nere i 60 cent per kilo som lägst. Från hösten fram till påsk steg priserna, men nu verkar toppen vara nådd. I dag ligger medelpriset på cirka 80 cent.
- Med ett nytt packeri som vill in på marknaden och ökad produktion så finns nog ingredienserna för att priserna kan börja sjunka igen, säger vd Leif Wägar vid Österbottens Äggcentrallag.
Det är några stora producenter i södra Finland som planerar att starta ett nytt packeri. Eftersom ingen vill ta sig an den förlustbringande exporten kommer det här packeriet givetvis att satsa på den finländska marknaden. Samtidigt som redan existerande packerier tvingas slåss för sina marknadsandelar.
I slutet av fjolåret gav kläckningsstatistik vid handen att produktionen skulle minska detta år från fjolårets självförsörjningsgrad på 116 procent. I början av året har produktionen också minskat. Men nu har kläckningen ökat igen.
- Det finns ett kapacitetsöverskott i branschen. Då priserna är dåliga kan farmarna hålla fyra månaders produktionspaus, men då priserna är högre håller man enbart kortare pauser. Nu har alltså beställningarna på kycklingar ökat igen så vi kan vänta en produktionsökning under andra halvan av detta år, säger Wägar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab