Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
11.5.2007 / Landsbygdens Folk
Åländska betodlare kan satsa på potatis
Den åländska sockerbetsarealen har i år minskat till 550-600 hektar jämfört med 680 hektar i fjol, en minskning med drygt 200 hektar eller mer än 25 procent. Arealmässigt har chipspotatisen nu blivit en större gröda på Åland än betorna.
Enligt odlingschefen Christer Clemes vid Ab Chips har odlingen av chipspotatis på Åland i år ökat med 50 hektar till 700 hektar. Dessutom tillkommer 70 hektar utsädespotatis. I Nyland har Chips liksom tidigare kontrakt för 120 hektar potatis.
Chips skulle vara beredd att teckna kontrakt för ännu mera potatis på Åland, eftersom den potatis som odlas lokalt i landskapet de senaste åren endast har täckt ca 80 procent av behovet för chipsfabriken i Saltvik Haraldsby.
- Men i år har det varit brist på utsädespotatis i hela Europa och därför har vi inte kunnat marknadsföra oss till nya odlare, förklarar Clemes.
Han uppger att det mestadels är bolagets "gamla" kontraktsodlare som utökat sina potatisarealer och i stället minskat på betodlingen eller slutat helt och hållet med den.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab