Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
4.5.2007 / Landsbygdens Folk
EU-skörden kan bli knapp om vårens torka fortsätter
April har varit ovanligt torr och varm i stora delar av Mellan- och Östeuropa. Torkan oroar både jordbrukare och spannmålsmarknadens aktörer, som redan varnar för en hotad spannmålsförsörjning med stigande prisnoteringar.
Kraftiga, stationära högtryck har medfört sommartemperaturer i nästan hela Mellaneuropa. April månad har varit rekordvarm. Samtidigt var månaden rekordtorr. Tyskland, Österrike, Italien och stora delar av Central- och Östeuropa har inte sett något regn alls under april. Ovanligt torrt har det också varit i Storbritannien.
- Inom de närmaste tio dagarna behöver vi ihållande regn. I annat fall hotas kornet, vetet och sockerbetorna av missväxt, sade en talesman för den tyska producentorganisationen DBV på valborgsmässoaftonen.
Torkan hotar särskilt maltkornet, som det redan tidigare är knappt om. Enligt bryggerierna kan hettan bidra till höjda ölpriser. Priserna på frukt och grönsaker har redan stigit, uppger konsumentorganisationerna.
Spannmålsmarknaderna har reagerat nervöst på nyheterna om den extrema torkan i Europa. Skördeskador hotar också i USA till följd av frost. Prisnoteringarna för vete och majs har redan stigit.
De globala vetereserverna är de lägsta på 25 år. Mot den bakgrunden är nyheterna om potentiella skördeskador i Europa en källa till oro. Den fortsatta torkan kan medföra allvarliga konsekvenser för försörjningen, varnar den franska marknadskonsulten Agritel.
Varnande ord kommer också från det internationella spannmålsrådet International Grain Council (IGC). Rådets analytiker konstaterar att efterfrågan på spannmål fortsätter att öka. Inte ens en höjning av skördenivån med 100 miljoner ton är tillräcklig för att täcka efterfrågeökningen.
Vid sidan av Tyskland har också Österrike rapporterat om hotande missväxt. För närvarande är främst höstvetet i fara och den första höskörden kan bli skral.
I Italien vill regeringen lägga fram en krisplan till följd av den extrema torka som har rått i landet ända sedan september i fjol. Landets kornbod, Podalen, är särskilt utsatt. Vattenståndet i floden Po är sex meter under det normala och flera av de 141 bifloderna har torkat ut.
En tredjedel av Italiens jordbruksproduktion kommer från Po-regionen. Om inget regn kommer de närmaste veckorna, kan skörden drabbas hårt. Denna sommar kan bli ännu torrare än katastrofsommaren 2003, fruktar producentorganisationen Coldiretti.
Torkan har också drabbat viktiga spannmålsområden i Öst- och Centraleuropa. I Ungern beledsagades sådden av majs och solros av stora moln av damm. I Ukraina har framför allt de södra och östra delarna av landet lidit av torka och hetta.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab