Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
4.5.2007 / Landsbygdens Folk
LFA- och miljöstöd för 20.000 hektar till i år
Cirka 20.000 hektar åker mer än tidigare kan i år ge rätt till LFA- och miljöstöd. Statsrådet godkände förra veckan en förordning om årets LFA-stöd och miljöstöd. Förordningen innebär att det är möjligt att få in vissa åkerarealer, som tidigare omfattats av förbindelser om att inte odla, men inte nu längre. Dessutom blir det möjligt att göra smärre rättelser av basskiften, när det handlar om arronderingar. Förordningen trädde i kraft i måndags.
Det var hösten 2004 som statsrådet godkände att åkrar som åter tas i bruk före 31 oktober det året och nyröjningar som var i odlingsskick får komma på en väntelista för LFA- och miljöstödet. Ett villkor var att finansieringen av stödet för de här åkrarna hålls inom budgetramarna till och med 2008.
I den färska förordningen har statsrådet således hållit sig inom årets budget, som går på 414,7 miljoner euro för LFA-stödet och 311 miljoner euro för miljöstödet.
Man har alltså räknat med att cirka 20.000 hektar åker, som inte tidigare har fått LFA- eller miljöstöd, ska kunna rymmas inom de här anslagen. Kvar på väntelistan som upprättades hösten 2004 lär ännu ungefär 70.000 hektar nyröjningar bli.
Enligt förordningen kan förbindelser om LFA-stöd och miljöstödets bas- och tilläggsåtgärder samt specialmiljöstödsförbindelser ingås.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab