Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
4.5.2007 / Landsbygdens Folk
SLC vill hålla kvar landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd
SLC motsätter sig att landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd indras och att nämndens ärenden överförs till regionala förvaltningsdomstolar. Det framhåller förbundet i ett utlåtande om det betänkande som arbetsgruppen för ändringssökande inom landsbygdsnäringarna har kommit ut med.
I betänkandet föreslår arbetsgruppen bland annat att besvärsnämnden dras in och att ändringssökande i ärenden som nu hör till besvärsnämnden överförs till de allmänna regionala förvaltningsdomstolarna.
- Vi anser att både rättsskydds- och processekonomiska aspekter talar för att bibehålla ändringssökandet i ärenden som berör landsbygdsnäringar i dess nuvarande form, säger emellertid SLC i sitt utlåtande. Om besvärsnämnden indras, är risken stor att den sakkunskap som nu finns i nämnden går förlorad. Vi är också oroliga för hur den planerade reformen påverkar den svenskspråkiga servicen, som i dagens läge fungerar tillfredsställande.
- Fördelarna med ändringssökande till landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd har varit den relativt snabba behandlingen av ärenden, enhetligheten i beslutsfattandet och nämndens specialsakkunskap, påpekar SLC. Landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd har även varit effektiv i sin verksamhet. Behandlingstiderna och kostnaderna har varit lägre än i motsvarande lagskipningsorgan. Om arbetsgruppens förslag förverkligas, finns det en klar risk för att till exempel behandlingstiderna förlängs vilket är en försämring av rättsskyddet.
SLC omfattar ståndpunkterna i den avvikande åsikten till betänkandet, som viceordföranden Esa Bomström från besvärsnämnden anmält och i sakkunnigeuttalandet från MTK:s chefsjurist Risto Airikkala.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab