Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
4.5.2007 / Landsbygdens Folk
Minskade statsbidrag försvårar verksamheten för ÖSL
Tongångarna var inte de positivaste när Österbottens Svenska Lantbrukssällskap höll sitt årsmöte. Verksamheten uppvisar underskott som till stor del beror på att statsbidraget minskade med elva procent under 2006-2007.
- Det innebär att nästan en rådgivarlön är borta. Men i nuläget har vi inga planer på att dra in några tjänster, sa Lars Ström, som under årsmötet återvaldes till posten som ordförande.
Det minskade statsbidraget bidrar till att ÖSL tvingas höja avgifterna för sina tjänster det här året. Åtgärden är nödvändig trots att många kunder upplever att sällskapets tjänster redan nu är för dyra, förklarar Ström.
Trots att de ekonomiska utmaningarna är många vill ÖSL kunna erbjuda ett brett spektrum av rådgivningstjänster i framtiden. Enligt Ström är en vision att sällskapet ska kunna fånga upp fler kunder.
- Vi betjänar inte en så stor procent av jordbrukarkåren och vi hoppas att vi kan fånga upp fler trots att jordbrukarkåren minskar. Trots att statsbidraget minskar vill vi även i fortsättningen hjälpa jordbrukarna med bland annat byråkratin så att de kan få koncentrera sig på sitt arbete. Vi hoppas också att vi får mera kunder som vi sköter om helt.
I nuläget är trycket på ekonomisk rådgivning stort och därför inrättas i år en ny företagsrådgivartjänst.
- Det har länge varit aktuellt med den tjänsten och det handlar om att gå fältet till mötes. Eftersom jordbrukarnas löner minskar medan andras går upp vill vi hjälpa de jordbrukare som vill hitta inkomster utanför jordbruket. Så den här tjänsten är inte enbart inriktad på jordbruk utan också på landsbygdsföretag.
ÖSL har också varit delaktigt i SLF:s nya bioenergitjänst som inrättats i år. Den tjänsten inriktar sig främst på åkerenergiproduktion och Ström hoppas att även de österbottniska jordbrukarna ska utnyttja tjänsten. I övrigt är det lugnt på projektsidan. Det enda projektet som ÖSL deltar i för tillfället är att utveckla avloppshanteringen i skärgårdsdelen Vörå-Maxmo.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab