Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
30.3.2007 / Landsbygdens Folk
Arbetsgrupp håller på fortsatt stöd till södra Finland
En långvarig lösning på stödet till husdjursproduktionen och växthusnäringen i södra Finland - det så kallade 141-stödet - är vad arbetsgruppen som bereder Finlands förslag om en fortsättning på stödet prioriterar. Arbetsgruppen överlämnade sin rapport i går torsdag till jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c). Det nuvarande 141-stödet går ut i slutet på det här året.
Arbetsgruppen, där förbundsordförande Holger Falck representerat SLC, har fäst uppmärksamhet vid att programmen för den gemensamma jordbrukspolitiken och för landsbygdsutvecklingen som omfattar bland annat LFA- och miljöstöden upphör efter 2013. Därför anser gruppen att det är befogat att följande lösning på 141-stödet förblir i kraft tills den nästa programperioden har inletts.
- Det betyder alltså att vi borde uppnå en överenskommelse som gäller tills utgången av 2014, förtydligar Holger Falck.
Målsättningarna för 141-stödet har inte ändrats sedan den senaste lösningen förhandlades fram med EU-kommissionen och den tidigare kommissionären Franz Fischler. Arbetsgruppen konstaterar att vi i Finland har understrukit behovet av en långsiktig lösning som tryggar så väl stödets former som stödnivån.
- Samtidigt har vi dock noterat att EU-kommissionen inte har ändrat sin syn på stödet som en tidsbegränsad lösning, säger SLC-ordföranden.
Kommissionens utgångspunkt är att stödet ska vara förenligt med den gemensamma jordbrukspolitiken som ett verktyg att främja strukturutvecklingen inom jordbruket.
- Men icke desto mindre har vi kommit fram till att det är realistiskt att sträva efter en lösning som skulle innebära en fortsättning på stödet.
Således håller alltså arbetsgruppen på principen om ett nationellt stöd till det finländska jordbruket som komplettering av stöden i unionens gemensamma jordbrukspolitik och landsbygdsutvecklingsstöden.
- Inte heller i sin nuvarande utformning beaktar den gemensamma jordbrukspolitiken de speciella dragen i det sydfinländska jordbruket, heter det i slutsatserna i arbetsgruppens rapport. EU:s gårdsstöd räcker inte heller för att trygga produktionens lönsamhet och kontinuitet.
Enligt arbetsgruppen utgör artikel 141 i anslutningsavtalet också en hållbar rättslig grund för att fortsättningsvis betala ut stöd till jordbruket i södra Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab