Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
30.3.2007 / Landsbygdens Folk
Kommissionen föreslår lindrigare tvärvillkor
Jordbrukare som gör sig skyldiga till bagatellartade förseelser mot EU:s tvärvillkor ska i framtiden klara sig undan med lindrigare påföljder. Det är kärnan i ett förslag av EU-kommissionen som försöker mildra reglerna för tvärvillkoren.
EU-ordförandelandet Tyskland har drivit på ett förslag till mildare regler. Tyskarna anser att de nuvarande sanktionerna inte står i proportion till de förseelser som jordbrukarna mestadels gör sig skyldiga till.
Tvärvillkoren var en av nyheterna i den senaste jordbruksreformen. Därmed band EU utbetalningarna av gårdsstöden till krav på bland annat markskötsel och djurrapportering. Praktiken har emellertid visat att många jordbrukare får avdrag på gårdsstöden till följd av rätt oskyldiga brister. Drygt 70 procent av sanktionerna döms ut på grund av felaktigheter vid märkning eller registrering av djur.
I framtiden ska ett felaktigt öronmärke inte automatiskt medföra avdrag från gårdsstödet. Kommissionen vill införa en föranmälning för vissa inspektioner. Kontroller som gäller registrering av djur, djurskyddet och livsmedelssäkerhet ska emellertid ske utan förvarning. Gårdar som är anslutna till frivilliga certifieringssystem ska klara sig undan med färre kontroller än tidigare. Kontrollerna ska begränsas till en procent av mottagarna av gårdsstöd.
Enligt kommissionen hänförs de flesta sanktionerna i EU till felaktigheter vid registrering av djur. En annan viktig grund är brott mot nitratdirektivet. År 2005 var 68 procent av fallen i EU mindre förseelser som betingade ett avdrag från gårdsstödet med en procent. I 14 procent av fallen drogs tre procent bort av gårdsstödet. Tolv procent av förseelserna var så allvarliga att fem procent av stödet drogs in.
De som förlorade mer än fem procent av gårdsstödet hade gjort sig skyldiga till avsiktliga eller upprepade förseelser.
År 2005 förlorade EU-jordbrukarna sammanlagt tio miljoner euro som en följd av brott mot reglerna för tvärvillkoren. Kommissionen betonar att siffran är låg i proportion till det sammanlagda gårdsstödet som uppgick till 33,8 miljarder euro.
Kommissionen betonar att reformen inte är avsedd att luckra upp själva substansen i tvärvillkoren. Djur- och miljöskyddet förblir ett viktigt fundament för gårdsstöden och allvarliga felaktigheter kommer att sanktioneras även i fortsättningen.
Kommissionen utesluter inte en utvidgning av tvärvillkoren i samband med den kommande CAP-mellanöversynen. Härnäst ska EU:s jordbruksministrar bekanta sig med förslaget.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab