Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
30.3.2007 / Landsbygdens Folk
Stöduppgifterna kan ges samma offentlighet som skatteuppgifter
En arbetsgrupp föreslår att lagen om landsbygdsnäringsregistret reformeras. Lagen är avsedd att förtydliga rättigheter och skyldigheter både vad gäller myndigheter och övriga användargrupper. Under våren kommer tjänstemän vid jord- och skogsbruksministeriet att bereda ärendet till en regeringsproposition.
Arbetsgruppen anser att förhållandet till grundlagen samt övriga lagar för personuppgifter och offentlighet bör vara tydligt samt fungera i praktiken. Insyn i landsbygdsnäringsregistret samt registrets offentlighet kunde uppnås genom att fastställa bestämmelser som motsvarar offentlighet och sekretess för till exempel skatteuppgifter. Enligt förslaget skall offentlighets- och personuppgiftslagen i huvudsak tillämpas och separata bestämmelser fastställas för hemligstämplade uppgifter samt överlåtelse av dessa. Uppgifter som gäller de stöd en odlare beviljats under året skall offentliggöras i början av påföljande år i enlighet med EU:s direktiv.
Myndigheterna bör kunna använda uppgifterna och vid behov ska uppgifterna kunna korsköras utan att bryta mot lagen om integritetsskydd. Hemligstämplade uppgifter kunde innefatta kredituppgifter, uppgifter om statsborgen samt de lånebelopp för vilka statsborgen beviljats, uppgifter om lånebelopp som hänför sig till stöd, uppgifter om kundens ekonomiska situation samt uppgifter om kontroll och övervakning som berör kunden.
Kunduppgifter i landsbygdsnäringsförvaltningens datasystem ska enligt förslaget raderas senast tio år efter att kunduppgifterna senast handlagts, såvida uppgifterna inte är väsentliga för bland annat en aktuell handläggning eller granskning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab