Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
30.3.2007 / Landsbygdens Folk
Bekämpningsmedelspriserna i Finland ligger på nordisk medelnivå
De finländska jordbrukarna betalar mer för sina bekämpningsmedel än vad de svenska kollegerna gör. Däremot kommer jordbrukarna i Finland ofta billigare undan jämfört med jordbrukarna i Danmark och Norge. Resultaten framgår ur en undersökning som LF har utfört i samarbete med Anders Niléhn vid tidningen ATL i Sverige.
Prisnivån är klart högst i Norge, det enda land i jämförelsen som inte är med i EU. Att landet inte är med i EU avspeglar sig tydligen inte bara på producentpriserna för jordbruksprodukter, utan också på insatsmedlens priser. I Danmark påverkas priserna i sin tur säkert hög skatt på bekämpningsmedel.
Men då det gäller Finland och Sverige är det ändå rätt stor skillnad i priserna - till Sveriges fördel. En orsak är säkert att den svenska marknaden är större än den finländska, vilket leder till att större volymer och större konkurrens pressar ner priserna.
Prisuppgifter begärdes in för sammanlagt 17 vanliga bekämpningsmedel, som har samma formulering i de olika länderna. I undersökningen ingår såväl ogräspreparat, som preparat mot växtsjukdomar och insektpreparat.
Läs mer i LF:s pappersupplaga.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab